MindFit анкета за психичното здраве на мъжа – обобщение

Този месец посвещаваме на мъжете и грижата за тяхното психично здраве. Именно на тази тема проведохме анкета, в която взеха участие 104 представители на мъжкия пол. Проучването бе напълно анонимно, като преобладаващата част от участниците (45%) са на възраст между 26-35 години, 33% са между 36-45 години, 13% попадат в графа 18-25, а останалите представители, изпратили отговори, са над 45 годишна възраст. Благодарности към всички, които се включиха!

За никого не е тайна, че живеем в много динамичен свят, с все по-стресиращо ежедневие, което налага нуждата от търсене и намиране на начини за разтоварване. Сред анкетираните, най-често срещаните начини за това са спорт, разходки сред природата и време за хобита, като музика и видеоигри. Освен тях, попаднахме на дейности като посещаване на йога, медитация и четене на книги. Нека напомним, че медитацията е метод, който доказано намалява нивата на стрес и безпокойство, като същевременно подпомага и подобрява концентрацията. Неслучайно тук изброяваме няколко идеи за мобилни приложения, които идват на помощ в това начинание.

А сега, нека погледнем темата за психичното здраве и през призмата на статистиката, която събрахме от проведената анкета.

Над 90% от анкетираните споделят, че са се сблъсквали с поне една от долуизброените трудности: депресия, тревожност, проблеми във взаимоотношенията, проблеми със съня, бърнаут или паник атака.  Безпокойството събира най-много гласове – тема, на която обърнахме голямо внимание преди точно една година. Кои са методите за преодоляването на тревожността, може да разгледате в статията тук.

 

Безспорно темата за психичното здраве на мъжа е деликатна и това се потвърждава от голяма част от анкетираните. Над 50% от тях споделят, че се чувстват уязвими, когато разкриват мислите и чувствата си пред друг човек. Разговаряхме с експерти как можем да преодолеем стигмата, че е слабост мъжът да прояви емоция и да признае за съществуващ проблем. Отговорът на психотерапевт Калоян Божанов е, че свободното говорене по темата и споделянето на личния опит са ключови. Повече за неговата история може да прочетете в интервюто с Калоян, което проведохме този месец.

Друг ключов извод от проведеното проучване е, че сред най-доверените съветници на мъжете стоят техните половинки и приятели. Какво можем да направим, в случай че сме в някоя от тези роли? Най-важно е да предразположим отсрещната страна, като окажем подкрепа и разбиране, като изслушваме с търпение, без да осъждаме и заклеймяваме. Често обществото ни се сблъсква със стигмата, че проявата на емоции и споделянето на тревоги от страна на мъжете, е голяма слабост, която не би следвало да е типична за тях. Именно затова е важно да имаме подход в тези ситуации и да нормализираме темата за психичното здраве на мъжете. Колкото по-често и по-открито я обсъждаме, толкова по-приемлив ще бъде фактът, че мъжете също имат нужда от подкрепа.

В този ред на мисли, съвсем не ни изненада фактът, че повечето от отговорилите господа не са посещавали психолог или психотерапевт до момента. Това показва, че голяма част от българските мъже не разпознават психотерапията като грижа за психичното им здраве. Разбира се, това е личен избор и ниво на осъзнатост, което е различно при всеки. Сред алтернативите, които анкетираните са посочили, срещаме разговор с приятел, слушане на подкаст, четене на психологически статии и други източници в интернет.

В заключение, завършваме месец април с позитивната нагласа, че обсъжданата тема става все по-популярна и все повече мъже осъзнават нуждата да се погрижат за менталното си здраве. Ние, екипът на Майндфит, продължаваме да работим в тази посока и вярваме, че при следващото подобно проучване, резултатите ще бъдат още по-обнадеждаващи.

А дотогава ви желаем спокойствие, стабилност и споделеност!

 

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход