5 мобилни приложения за справяне с тревожност и стрес

Редом с посещаването на психолог или психотерапевт, за всеки човек е полезно да полага и самостоятелна грижа за съзнанието и емоциите си. Сред любимите ни начини са воденето на дневник, разходки сред природата и пълноценна почивка. На помощ в тази кауза идват и редица мобилни приложения, които съдействат с поставянето и преследването на цели, проследяването на настроения, медитиране, справяне с определени ситуации и състояние чрез психологически инструменти и други.

В унисон с тазмесечната ни тема — Справяне с тревожността — сме събрали 5 от най-добрите според нас такива мобилни приложения с техните преимущества. Макар сами по себе си често да не са достатъчни, те биха били добра начална опора за всеки съвременен човек.

 

Digiburn

Признаваме, че Digiburn е близо до сърцето ни, защото е разработка на наши сънародници, но и защото се грижи за стреса и бърнаута (синдром на професионалното прегаряне) — важна на нас сфера. Digiburn помага за самостоятелното установяване на нивата на стрес и предоставя съвети и инструменти за справяне с тях. Самото мобилно приложение ще бъде налично за Android и iOS към края на този месец, но засега можете да се абонирате за бюлетина им на digiburn.health.

 

Moodfit

Макар да звучи учудващо близко до MindFit, имаме впечатления от Moodfit единствено като потребители!

А ето и част от преимуществата му: Moodfit предлага възможност за доста силно персонализиране на целите, както и индивидуално настройване на тракери на дейности. Включва също така дневник за настроения, както и упражения за дишане и медитации, които спомагат в борбата с тревожност.

В основата му са заложени принципи и техники от когнитивно-поведенческата терапия, което – заедно с факта, че има безплатна версия – го прави достъпен от почти всеки.

Налично за Android и iOS.

 

Headspace

Един от лидерите в световен мащаб в сферата на медитациите, Headspace помага при тревожност, безсъние и стрес. Чрез постигане на т.нар. майндфулнес или осъзнатост, екипът зад мобилното приложение обещава усещане за 14% по-малко стрес след 10 дни употреба. От Headspace също така предлагат техники за релаксация, увлекателни приспивни истории и куп фонови шумове и мелодии за концентрация или добър сън. Големият минус на приложението е, че е значително по-скъп от средното на мобилния пазар. Което не пречи да опитате 14-дневната му безплатна версия и да вземете информирано решение.

Налично за Android и iOS.

 

Calm

Пряк конкурент на Headspace, който обаче също има куп преимущества. Самите Calm твърдят, че именно те са лидерът в тази сфера с над 100 милиона сваляния на приложението и над 1,5 милиона 5-звездни ревюта. Освен на медитация, те залагат и на видео уроци с релаксиращи движения и упражнения, специално създадена музика, природни звуци и сцени и цели обучения за осъзнатост и присъствие в настоящия момент. Върху Calm работят не само специалисти в медитациите, но и редица медицински и клинични експерти. Ето защо не е учудващо, че мобилното приложение помага при тревожност, стрес, безсъние и депресия.

Налично за Android и iOS.

 

MindShift CBT

На последно място, но определено не по важност, ще разкажем за MindShift CBT. Да, още едно приложение, което звучи близко до MindFit, но и в което — за наше съжаление – отново нямаме пръст.

Има шанс да сте се досетили от втората част на името му, че (подобно на Moodfit) се оповава на когнитивно-поведенческата терапия и като такова помага при тревожност, паника, фобии и други тревожни състояния. В него има редица упражения, както и инструменти за бързо овладяване на кризи. В същото време съдейства и при воденето на записки и следенето на настроения и постижения.

Налично за Android и iOS.

 

Надяваме се, че поне едно от тези приложения ще ви бъде от помощ в неумолимата битка с тревожността и стреса, а ако имате друг личен фаворит, ще се радваме да разберем във Фейсбук или Инстаграм!

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход