Психосоматика и как да я разпознаем в своето тяло

За много хора е напрягащо и дори дразнещо, когато лекар им съобщи, че проблемът им е „на нервна почва“. Самият израз навежда на първосигналната мисъл, че толкова са се ядосали (нервирали) от нещо конкретно, че са им избили обриви например. А когато не се сещат да са имали емоционални изблици в последно време, пациентите се чувстват разочаровани и доверието към медицинското лице често се подронва. И макар теоретично човек да не иска да има заболявания, понякога медицинска диагноза с ясни дефиниции и стъпки за преодоляване е за предпочитане пред смътното „на психическа основа“. Последното кара хората да се чувстват изгубени и да не знаят какво да предприемат, докато физическите им оплаквания си продължават.

Е, ние сме тук, за да помогнем за разпознаването на физическите прояви на психични проблеми или т.нар. психосоматика. Тя е научно направление, изследващо взаимодействието между психологическите фактори и физическото здраве. „Психосоматика“ буквално означава „съзнание, душа“ и „тяло“ от гръцки, така че не случайно е в центъра на тазмесечната ни тема.

Психосоматичните симптоми могат да бъдат трудни за разпознаване, защото могат да имитират други физически състояния. Ето защо тази седмица ще разгледаме какво представляват психосоматичните симптоми и как да ги разпознаем.

Психосоматични симптоми

Психосоматичните симптоми са физически симптоми, които са причинени или влошени от психологически фактори. Тези симптоми са реални и могат да бъдат притеснителни, но нямат физическа причина. Психосоматичните симптоми могат да включват:

 • Хронична болка
 • Главоболие
 • Храносмилателни проблеми
 • Умора
 • Нарушения на съня
 • Кожни заболявания (като екзема или псориазис)
 • Респираторни проблеми (като астма)
 • Високо кръвно налягане
 • Сексуална дисфункция

Психосоматичните симптоми могат да бъдат причинени от различни психологически фактори, сред които:

 • Стрес: Той може да предизвика освобождаването на хормони и други химикали, които влияят на функционирането на тялото.
 • Тревожност: Тя може да причини физически симптоми като ускорен пулс, изпотяване и задух.
 • Депресия: Това състояние често се проявява с физически симптоми като умора, болка и проблеми с храносмилането.
 • Травма: Травматичните преживявания могат да предизвикат физически симптоми като главоболие, болки в стомаха и мускулно напрежение.
 • Отрицателни вярвания: Вярванията за себе си, другите и света могат да повлияят на физическото здраве. Например, някой, който вярва, че е безсилен, може да изпита физически симптоми като умора и мускулна слабост.

Как да разпознаем психосоматичните симптоми

Физическите оплаквания на психична основа могат да бъдат трудни за разпознаване, защото могат да имитират други състояния. Въпреки това, има някои признаци, които могат да показват, че физическият симптом има психологически корени:

 • Медицинските изследвания са в норма

Ако сте преминали медицински тестове и те не са установили физическа причина за вашите симптоми, това може да означава, че вашите симптоми имат психологически корени. Въпреки това е важно да се отбележи, че не всички медицински изследвания са в състояние да идентифицират всички физически състояния, така че винаги търсете и второ мнение.

 • Симптомите са постоянни

Ако изпитвате физически симптоми от дълго време и те не са се подобрили въпреки медицинското лечение, това може да означава, че оплакванията ви може да имат психологическа причина. Психосоматичните симптоми могат да бъдат постоянни и да варират в тежест.

 • Симптомите се появяват или усилват при стрес

Ако вашите физически симптоми са предизвикани или влошени от стрес, това може да означава, че симптомите ви имат психологическа причина. Например, ако изпитвате болка в стомаха, когато сте подложени на силен стрес, това може да е знак, че и упоритите ви проблеми със стомаха са свързани с вашето психологическо състояние.

 • Симптомите се подобряват с психотерапия

Ако вашите физически симптоми се подобрят с психотерапия, това може да означава, че симптомите ви имат психологическа причина. Например, ако се подложите на терапия за тревожност и вашите физически симптоми се подобрят, това може да е знак, че симптомите ви са свързани именно с това състояние.

 • Физическите симптоми са придружени от психологически

Ако вашите физически симптоми са придружени от психологически проблеми като тревожност или депресия, това може да означава, че симптомите ви имат психологическа причина.

Как да управляваме психосоматичните симптоми

Управлението на психосоматичните симптоми изисква справяне както с физическите, така и с психологическите фактори, които допринасят за тях. Ето някои стратегии, които могат да ви бъдат от полза:

 • Потърсете медицинско лечение

Ако изпитвате физически симптоми, важно е да потърсите медицинско лечение, за да изключите всякакви физически причини. За начало потърсете мнението на общопрактикуващ лекар и започнете да изключвате възможните физически първоизточници на оплакванията.

 • Вземете предвид психологическите фактори

Работата със специалист по психично здраве винаги е полезна. Ако говорим за психосоматика, е от критична важност. Терапията може да ви помогне да идентифицирате и адресирате негативните вярвания, да управлявате стреса и безпокойството и да се справите с травма.

 • Практикувайте техники за релаксация

Техники за релаксация и осъзнатост, като дълбоко дишане, медитация и йога, могат да помогнат за намаляване на стреса и облекчаване на физическите симптоми. Тези практики могат също да подобрят цялостното ви благосъстояние и психично здраве. В блога на MindFit има редица публикации, които да ви съдействат в това начинание.

 • Направете промени в начина си на живот

Промените в начина на живот като редовни упражнения, здравословна диета, достатъчно сън и т.н. могат да помогнат за подобряване на физическите симптоми и цялостното здраве. Тези промени също могат да съдействат за справяне със стреса и да подобрят настроението.

В заключение

Психосоматичните симптоми могат да бъдат трудни за разпознаване и управление, но справянето с физическите и психологическите фактори, които допринасят за тях, е не само полезно, а и задължително. Търсенето на медицинско лечение, справянето с психологическите фактори, практикуването на техники за релаксация, извършването на промени в начина на живот и обмислянето на алтернативни терапии могат да бъдат полезни при управлението на психосоматичните симптоми.

Ако медицинските ви изследвания са в норма, вероятно е време да се обърнете към психолог или психотерапевт. Свържете се с нас за препоръка или да научите стъпките фирмата ви да стане клиент на MindFit.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход