Ролята на Moon Knight в дискусията за психично здраве

Когато загледах поредния сериал на Marvel, нямах грам представа, че ще пиша тези редове за него в блога на MindFit. Не знаех, че ме очаква поредица, която ще ме разтърси толкова и ще повдигне на ново равнище ключови дискусии за менталното здраве и психологическите травми в детството. Е, Moon Knight го прави със замах и това е причината тазмесечната ни тема да бъде открита с по-нетипичен текст. А самата тема за май е “Осведоменост”, продиктувана от чуждестранния месец на осведомеността за психично здраве (Mental Health Awareness Month).

 

Този текст повърхностно разкрива части от сюжета на дискутирания сериал.

 

За начало нека очертая какво представлява Moon Knight, защото е нормално повечето хора в България да не са го гледали. Той е нов високобюджетен сериал на Marvel (както винаги – вдъхновен от комикси), чийто последен епизод излиза точно днес. Разкрива ни по безкрайно увличащ начин историята на кротък и мил човек, в чийто живот започват да се случват редица необясними неща и който се оказва с Дисоциативното разстройство на идентичността, познато в миналото като “размножение на личността”. Една от алтернативните му самоличности е агресивен наемник, който освен нормални земни престъпления, е забъркан в сериозни свръхестествени конфликти и може да се трансформира в супергерой с подобаващ костюм. Ключовото послание на сериала обаче не е в супергероизма му, а в личната му история.

Травми

Без да издавам твърде много от сюжета, ще спомена, че в сериала се разкрива по ужасно реалистичен начин част от психическите травми, нанесени на главния герой в неговото детство. Те са нанесени в следствие на трагичен инцидент и последвалата неспособност на майка му да се справи с емоциите си и неадекватността на баща му в това да го защити в тази ключова възраст. Именно тук се появява “разцепването” на личността на главния герой, който несъзнателно се нуждае както от силно и гневно “аз”, така и от невинна и нищо неподозираща алтернативна своя версия. Сцените от предпоследния епизод оставят зрителя в ступор, давайки си сметка колко страшни могат да бъдат действията (или бездействията) на родители върху крехките умове на децата. Те разбиват на пух и прах скандалното вярване на някои възрастни, че “каквото се е случило в детството няма значение, защото човекът още е бил малък и няма да запомни много”. Вярване, което няма как да бъде по-грешно.

Дисоциативно разстройство

За Moon Knight е избрано едно от най-противоречивите, но и най-интригуващи за науката психични разстройства. Дисоциативното разстройство на идентичността обикновено възниква като начин на мозъка да се справи със сериозна травма в миналото – човекът се дистанцира от себе си като способ да се отдалечи от събитието, което го е стресирало в изключително висока степен. 

За дисоциативно личностно разстройство се говори когато 2 или повече личности или съществуват и имат контрол в тялото на един и същи човек.

Друга ключова характеристика е неспособността да се спомнят важни факти и лична информация, които не е възможно да са просто забравени без причина.

Отделните личности, живеещи в тялото на един и същ човек, могат да бъдат от различна възраст, раса и дори от различен пол – впечатляващо за учените е да наблюдават как всяка отделна идентичност си има свои жестове, стойка и начин на говорене.

Както е описано в lechenie.bg, сред другите проблеми, често възникващи в следствие на дисоциативното разстройство, са:

 • Депресия;
 • Променливи настроения;
 • Самоубийствени мисли и пориви;
 • Разстройства на съня (ходене на сън, безсъние и други);
 • Тревожност, панически атаки и фобии;
 • Злоупотреба с алкохол и наркотици;
 • Компулсивни мисли и ритуали;
 • Психотични симптоми (например халюцинации);
 • Хранителни разстройства;
 • Загуба за представа за време;
 • Амнезия;
 • Усещане за присъствие извън тялото си;

Повечето от изброените характеристики са изобразени чрез героя на Оскар Айзък в Moon Knight и това е пореден принос на продукцията към важните теми и борбата със стигмата в световен мащаб.

Ефект

Благодарение на въздействащия начин, по който Moon Knight разказва историята на главния герой, милиони хора се запознаха отблизо с част от възможните последствия от нанесени травми в детството на човек.

В момента при търсене на материали, съдържащи “Moon Knight” и “Mental health”, в Гугъл излизат близо половин милион резултата! Статии в някои от най-големите медии говорят за екранизираните проблеми, редица YouTuber-и създават видеа по темата, а актьорите и продуцентите на сериала не крият, че целта им е била именно да покажат как – за жалост – изглежда реалността за много деца и до какво може да доведе тя в дългосрочен план.

Показвайки герой, който има подобно разстройство, но е повече от интригуващ и положителен, поредицата хвърля нова светлина върху страдащите от подобни проблеми. Човек, живеещ с подобни последствия, няма ни най-малка вина за това и е ключово да се говори по темата и да се помага всячески.

Поради тези и куп други причини Marvel и Disney+ нямаше как да направят по-голям принос към настоящия месец за осведоменост по темите за психично здраве. А нашият принос ще бъде разнообразен, така че се уверете, че ни следвате във Facebook, Instagram и LinkedIn и ни споделяйте своите впечатления от всичко, свързано с психично здраве!

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход