Жената в модерното общество [MindFit тема за март]

Честит празник, любими майки! Честит празник, прекрасни дами!

В месеца на жената съвсем тематично избрахме да говорим за модерната женственост. Ще обърнем поглед към личността на жената и нейните многообразни роли в съвременното общество, както и предизвикателствата, които среща покрай тях.

Истината е, че образът на силната, самостоятелна и амбициозна жена става все по-ярък през последните години. Това обуславя и една от основните роли, с които се асоциира жената днес, а именно…

1. Жената като професионалист

Жената предприемач, която основава свой бизнес и управлява успешно своите служители; жената мениджър, която упорито следва своите цели и стремглаво се издига по корпоративната стълбица или жената служител, която изпълнява всички задания и получава заслужено повишение. Да, това са само примери на амбициозната съвременна жена, която не познава граници и има собствено разбиране за кариерното си развитие. Тя има самочувствие и знае, че може да постигне всичко, за което мечтае. И това съвсем не означава, че се ограничава единствено и само в пределите на тази роля. Напротив, тя много често съчетава задълженията на ценен професионален кадър с тези на любяща майка.

2. Жената като майка

Тази роля е ключова – както по отношение на семейството, така и на обществото. Майката дава живот, тя е учител и ментор, подкрепа и коректив. Не всяка жена желае да има деца, но има дами, за които това е истинско призвание, чест, осъществена мечта. Разбира се, като всяка друга роля, тази носи своите предизвикателства и отговорности, които понякога се натрупват и натежават. Има представителки на нежния пол, които не познават следродилната депресия, но има такива за които това е изключително труден период, който не бива да се омаловажава. Темата обсъдихме с една вдъхновяваща дама, която сподели личната си история и коментира психичното здраве на майките у нас. Друг пример за труден период е завръщането и адаптирането на работното място след раждане – много жени се нуждаят от време да се почувстват комфортно в новите роли – повече по темата може да откриете в разговора ни с психолог Ина Стояновa.

3. Жената като партньор

Отношенията в романтичен план са многопластови и сложни. Не е необходимо да сме сключили брак или да имаме деца, за да разберем динамиката на междуличностните взаимоотношения. Това, което е ключово и искаме да подчертаем е, че жената е равноправен партньор и заслужава не по-малко уважение и респект от мъжката половина. Според неофициални данни една на всеки три жени е преживяла физическо и/или сексуално насилие. Това е изключително стряскаща статистика, която сигнализира сериозен проблем. Ние, от екипа на MindFit, се включваме в борбата срещу домашното насилие чрез споделяне на достъпна информация, както и чрез подбор на специалисти, които профилират в това направление и оказват психологическа подкрепа на жертви на домашно насилие.

4. Жената като домакиня

Колкото и да сме се отдалечили от патриархалните времена на нашите предци, в някои семейства все още цари строг модел и разпределение на ролите в семейството. Някога домакинята е заемала специално място в семейната йерархия и това до днес обуславя определени отговорности, които се приписват на жената. Чистене, готвене, гладене, отглеждане и възпитаване на децата са само част от тях. Дали обаче съвременната българка се чувства добре в тази роля и редно ли е да се съобразява с нея, ако не се чувства комфортно с това? Отговорът отново се свежда до личния избор. Все по-често пък домакинската работа е дори начин за разпускане. След цял ден работа на компютър миенето на чинии или метенето изглежда като релаксираща дейност, в която да разтоварим съзнанието и мислите си.

5. Жената като себе си

Неслучайно отделяме специално внимание на тази роля и тя със сигурност не е на последно място по важност. Всяка дама има индивидуален характер, лични потребности, мечти и цели. Изключително важно е да се вслушва във вътрешния си глас и да идентифицира собствените си нужди, за да се чувства добре. Да обръща внимание на психичното и физическото си здраве, да се грижи за себе си подобаващо и да не губи връзка със своята женственост.

Разбира се, въплъщенията на жената не се изчерпват с изброените 5 по-горе. Това именно е нашето послание – да не поставяме изкуствени рамки, а да сме отворени към индивидуалните стремежи и постижения на всеки от нас. Жената може да е всеотдайна майка, страстен партньор, отличаващ се професионалист, както и добър приятел, любяща дъщеря и грижовна сестра. И да, трябва да приемем факта, че не може да бъде навсякъде по всяко време и е нормално понякога да се чувства несигурна, да бъде колеблива или уязвима. Важното е да бъде откровена със себе си, да приеме с гордост различните въплъщения и роли и да избере онези, които пасват най-добре на нейната същност.

Следете блога ни, защото в рамките на месеца ни предстои и вдъхновяващо интервю, както и теми с по-конкретна психологическа насоченост, свързана с женския пол. А можете и да се свържете с нас чрез имейл, Facebook, Instagram или LinkedIn.

Желаем ви прекрасен март!

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход