8 стъпки за здравословно целеполагане [MindFit тема за януари]

Надяваме се, че 2023-та започна позитивно за всички вас, приятели, колеги и партньори!

Вероятно както всеки януари, полагането на цели за новата година е повече от актуално и в момента. Особено взимайки предвид купищата промени, през които преминава целият свят, много от нас се чувстват на кръстопът и нуждаещи се от посока и план. Набелязването на цели обаче не е толкова прост процес, колкото ни се иска, и ако не е направен внимателно, може да има обратния на мотивиращ ефект.

Ето защо този месец ще си поговорим за здравословното поставяне цели, което да донесе устойчиви ползи, най-вече за психичното ни здраве.

1. Идентифицирайте ценностите си

Преди да си поставите цели, е важно да разберете какво е най-важно за вас самите. Ценностите ръководят вашите действия и решения, често без да го съзнавате. Когато идентифицирате своите ценности, можете да си поставите цели, които са в съответствие с тях и са по-смислени за вас. Това ще ги направи по-реалистични и ще помогне да се придържате към плана. Ако целите ви не са в унисон с ценностите, а са ви привнесени „отвън“ например, относително бързо ще се предадете и ще се разочаровате от себе си.

2. Избягвайте поставянето на годишни цели в първите дни на януари

Традицията за поставяне на цели за цялата нова година в първите й дни изглежда повече от логична, но може да е по-скоро вредна. В началото на януари все още ни държи еуфорията от посрещането, както и оптимизмът, че всичко лошо е останало в изминалите 12 месеца. В този момент, освен това, не живеем съвсем в реалността, защото обикновено сме в почивка, заобиколени от приятели, семейство и спокойствие. Ето защо сме склонни да надценяваме мотивацията си за цели 365 дни напред. Много по-добре е да се отдадем на мислене и да продължим с това начинание и в първите работни дни, за да сме сигурни, че целите ни са базирани на разум и хладнокръвие.

3. Поставете SMART цели

Един от най-ефективните начини за поставяне на здравословни цели е използването на рамката SMART. SMART целите са конкретни, измерими, постижими, уместни и ограничени във времето (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time bound).

Така например, вместо да си поставите за цел да „отслабнете“, поставете конкретна цел „да отслабнете с 10 килограма през следващите три месеца, като спортувате три пъти седмично и се храните здравословно“. Тази цел е конкретна, измерима, постижима, уместна и ограничена във времето.

4. Разбийте големите цели на по-малки

Големите цели често могат да изглеждат непосилни, което може да затрудни да останете мотивирани. Те са и значително по-неясни. За да преодолеете това, разбийте големите цели на по-малки, по-управляеми. Например, ако целта ви е да пробягате маратон, започнете, като си поставите цел да пробягате 5 километра, след това 6, 7, 8 и т.н. Това ще ви помогне да останете мотивирани и да напреднете към крайната си цел.

5. Създайте точен план за действие

След като сте поставили целите си, важно е да създадете план за действие. Този план трябва да включва стъпките, които трябва да предприемете, за да постигнете целите си, както и график за изпълнение на всяка стъпка. Това ще ви помогне да останете на път и да напреднете към целите си.

Много добър подход е да тръгнете „отзад-напред“ – т.е. от целта към настоящето. Представете си, че вече сте своето бъдещо Аз, което е постигнало съответната цел. След това си представете какво сте правили в деня преди постигането й. А седмица преди това? Представяйки си този процес, можете да извървите стъпките назад чак до днешния ден.

6. Адаптирайте в движение

Бъдете търпеливи към себе си и подхождайте с разбиране. Животът е компютърен  скрипт, който да върви без отклонения. Плановете и целите са „живи“, динамични неща, които търпят редица промени в зависимост от куп обстоятелства. Не се насилвайте да се придържате към вече неуместни цели, нито се самобичувайте, задето не смятате някоя от тях за толкова постижима или мотивираща колкото в началото. Адаптирайте смело и прилагайте стъпките в настоящия блог пост за новите версии на целите си.

7. Дръжте се отговорни

Да се държите отговорни е съществена част от постигането на вашите цели. Това означава редовно да проверявате напредъка си, да правите необходимите корекции (описани в предишната точка) и да поемате отговорност за действията си. Също така е важно да се обградите с хора, които ще ви подкрепят и насърчават по пътя. Те могат да бъдат вашият външен компас, който понякога също играе ключова роля.

8. Празнувайте успехите си

Важно е да отделите време, за да отпразнувате успехите си, независимо колко малки са те. Това ще ви помогне да останете мотивирани и ще ви напомня за напредъка, който сте постигнали. Може да бъде чрез нещо малко като отчитане на постижението в дневника си, да се похвалите в социалните мрежи или на приятели. А в зависимост от целта и жертвите, които изисква, това е моментът да се поглезите със съответната награда: нещо вкусно, забавно, интересно или релаксиращо.

В заключение

Поставянето на здравословни цели е важен аспект от воденето на пълноценен живот. Чрез стъпките по-горе се надяваме да сме помогнали за по-постижими и устойчиви цели и по-удовлетворяващи резултати. Не забравяйте винаги да бъдете добри към себе си и да останете позитивни, а ние ще се радваме да ни споделите своите нови цели в някой от каналите ни за комуникация. Все пак януари вече не е в началото си!

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход