Топ 5 физически активности за подобряване на психичното здраве

Науката е категорична: процесите в тялото са толкова свързани, че един от най-силните инструменти срещу психични проблеми като депресия и тревожност е регулярната физическа активност. Именно за това си говорим през юли в нашата тема за месеца: Спорт и психично здраве (#SportAndMentalHealth).

Освен че помага при симптоми на тревожност и депресия, спортът подобрява когнитивните функции. Ето защо тази седмица сме събрали петте основни физически дейности, които могат да помогнат за подобряване на психичното здраве.

1. Тичане

Тичане, бягане, джогинг… Проста, но изключително ефективна дейност за подобряване на психичното здраве. Когато „тичаме за здраве“, мозъкът ви освобождава ендорфини, известни като „добри“ химикали, които повишават настроението ни и намаляват нивата на стрес. Редовното бягане се свързва с намаляване на симптомите на депресия, повишаване на самочувствието и подобряване на качеството на съня. Освен това тичането на открито позволява да се свържем с природата, като осигурява усещане за спокойствие и насърчава положителното мислене.

Дори ако не живеем близо до стадион, писта или поляна, винаги можем да се отдадем на тичане в близкия парк или дори между жилищните блокове. В най-добрия случай обаче ще изберем по-вътрешни улички в квартала, а не тротоара край натоварен булевард, за да не вдишваме прах и вредни частици.

2. Йога

Йогата съчетава физически движения, контролирано дишане и медитация, което я прави цялостна практика за подобряване на психичното състояние. Чрез различните пози и разтягания йогата насърчава релаксацията, намалява мускулното напрежение и повишава усещането на тялото. Тя също така насърчава осъзнатостта, като ни позволява да присъстваме в настоящия момент и да култивираме спокойно и съсредоточено състояние на ума. Редовното практикуване на йога може да облекчи симптомите на тревожност, да подобри самоприемането и да засили чувството за вътрешен мир.

Ако ходенето в студио или плащането за тренировки е предизвикателство, имаме добри новини! В интернет има купища видеа за начинаещи, с които всеки може да се отдаде на йога в домашни условия.

Пример за такъв източник са каналите на Светла Иванова, позната и като поп певица от доста години у нас. В нейния YouTube канал, както и в Instagram профила й има цели поредици от йога практики, упражнения и медитации.

3. Плуване

Плуването е лесно упражнение за цялото тяло, което предлага многобройни ползи за психичното здраве. Ритмичните движения и усещането за вода създават медитативно преживяване, което помага за намаляване на стреса и тревожността. Плуването насърчава отделянето на ендорфини, което води до подобряване на настроението и повишаване на чувството за щастие. Тази дейност също така осигурява усещане за безтегловност, което може да бъде особено полезно за хора с болки в ставите или проблеми с подвижността, като им позволява да спортуват, без да натоварват тялото си.

За жалост, в днешно време плуването в градска среда става все по-недостъпно начинание от финансова гледна точка. Ето защо лятото трябва да грабваме всяка възможност за почивка на море или край басейн, особено ако имаме пространство да се „развихрим“.

4. Танци

Танците са не само забавна и експресивна форма на изкуство, но и фантастичен начин за подобряване на психическото състояние. Независимо дали става въпрос за участие в танцов клас или просто за танци в хола, движението под звуците на музика освобождава ендорфини и повдига духа ни. Танците също така подобряват увереността в тялото, координацията и баланса, което може да повиши самочувствието. Освен това, в социална среда може да насърчи връзките и чувството за принадлежност, които са жизненоважни за поддържането на добро психично здраве.

5. Разходки

Разходките на открито могат значително да допринесат за психическото ни състояние. Както говорихме и миналата седмица, прекарването на време сред природата се свързва с намаляване на стреса, подобряване на настроението и повишаване на чувството за релаксация. Туризмът съчетава физическите упражнения с ползите от пребиваването в естествена среда, като ни позволява да се откъснем от изискванията на ежедневието и да се свържете отново със себе си. Свежият въздух, живописните гледки и чувството за удовлетворение от достигането на върха, в случай че се отдадем на планински преход, могат да осигурят така необходимия психически стимул.

В заключение

Макар в рамките на седмица да не могат да се забележат физически подобрения, психическите ефекти са осезаеми след първите няколко спортни сесии в рамките на няколко дни. Продължаваме да следим всичките си канали за мнения и коментари по тази и която и да е друга тема, свързана с психично здраве.

А ако искате достъп до подбрана мрежа от психолози и психотерапевти, се свържете с нас, за да обсъдим възможностите за абонамент към платформата на MindFit.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход