Връзката между спорта и психичното здраве [MindFit тема за юли]

Макар често да свързваме спорта с физическа подготовка или състезания, неговата връзка с психичното здраве е също толкова значима. А лятото е от най-благоприятните сезони за поддържане на подобна активност, като в тазмесечната тема ще разгледаме аспектите на връзката между спорта и менталното ни състояние.

Ползите са много, така че наминавайте минимум веднъж седмично, за да се познавате с различни ъгли, от които темата #SportAndMentalHealth може да бъде погледната.

1. Освобождаване на ендорфини

Една от основните ползи от спорта и физическата активност е освобождаването на ендорфини. Това са невротрансмитери, които взаимодействат с рецепторите в мозъка, предизвиквайки положителни чувства и намалявайки възприятията за болка. Заниманията с физически упражнения и спорт стимулират освобождаването на ендорфини, което води до незабавно подобряване на настроението и цялостно чувство за благополучие. Следователно редовното участие в спортни занимания може да действа като естествен антидепресант, като намалява симптомите на тревожност и депресия.

2. Намаляване на стреса

За жалост, стресът се е превърнал в неизменна част от нашето ежедневие. Спортът и физическата активност осигуряват възможност за освобождаване от натрупаното напрежение. Когато се занимаваме със спорт, фокусът ни се измества от ежедневните тревоги и напрежение към настоящия момент. Динамиката и физическата активност на спортните дейности пренасочват мислите ни и ни позволяват да се усетим „по течението“ – напълно погълнати от извършваната дейност. Това отклоняване от стресовите фактори може да помогне за намаляване на тревожността, подобряване на настроението и повишаване на устойчивостта пред предизвикателствата на живота.

3. Повишаване на самочувствието и увереността

Участието в спортни занимания може да окаже трансформиращо въздействие върху самочувствието и увереността на човека. Стремежът към добра физическа форма и развиване на умения насърчава чувството за постижение и личностно израстване. Независимо дали става въпрос за поставяне на лични рекорди, преодоляване на предизвикателства или наблюдаване на физически подобрения, тези постижения допринасят за повишаване на чувството за лична стойност. Освен това участието в отбор или общност в рамките на даден спорт осигурява социална подкрепа и принадлежност, което допълнително повишава увереността.

4. Подобрение на когнитивните функции

Физическата активност е свързана с подобряване на когнитивните функции и остротата на ума. Редовните физически упражнения увеличават притока на кръв към мозъка, като насърчават растежа и свързаността на невроните. Това, от своя страна, подобрява паметта, концентрацията и цялостното когнитивно представяне. Освен това спортът изисква стратегическо мислене, бързо вземане на решения и решаване на проблеми, като всички те могат да се пренесат в ежедневието, подобрявайки умствената гъвкавост.

5. Емоционална регулация и психическа устойчивост

Спортът предлага уникална платформа за усвояване на емоционална регулация и изграждане на психическа устойчивост. Предизвикателствата и неуспехите, които се срещат в спорта, като например загуби или контузии, предоставят възможности за развиване на механизми за справяне и възстановяване при несполуки. Чрез спорта хората се научават да се справят със стреса, да управляват емоциите си, да бъдат дисциплинирани и да развиват нагласа за личностно израстване. Тези умения могат да се използват и в други аспекти на живота, като дават възможност на хората да се справят с предизвикателствата и неуспехите с по-голямо чувство за устойчивост.

Ако казаното дотук ви звучи хубаво, но изпълнимо само на теория, то имайте предвид, че далеч не е нужно да участвате в маратон. Дори разходка на открито – стига да се прави консистентно – води до положителните ефекти, изброени по-горе. Ако имате добър пример от собствения си живот, непременно ни го разкажете във Facebook, LinkedIn, Instagram или по имейл!

А ако искате достъп до подобно съдържание и възможност за лесно запазване на психотерапевтични консултации с подбрани специалисти, ни изпратете запитване чрез формуляра за корпоративни клиенти!

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход