Алиция Любенов, MultiSport: Спортът е като рестарт по време на работния ден

Какъв по-добър завършек на темата ни за месеца (връзката между спорта и психичното здраве) от интервю с наши страхотни колеги, полагащи усилия за доброто физическо състояние на хиляди хора?

Щастливи сме, че можем да ви представим една от вдъхновяващите личности зад MultiSport. Алиция Любенов е маркетинг мениджър на Бенефит Системс България, която съществува у нас от 2015 г. Компанията дава възможност на корпоративните си клиенти да предоставят карти MultiSport на своите служители като част от пакета им с придобивки. С картата могат да се посещават обекти за спорт и релакс, които са част от партньорската мрежа на организацията.

Ето какво си казахме по темите, вълнуващи всички ни:

Здравей, Али! Какво спортуваш и какво дава спортът лично на теб?

Здравейте и благодаря за поканата. Истината е, че невинаги успявам да приоритизирам себе си и времето за спорт и това е една от причините да избирам групови занимания. Посещавам ги най-често в обедната почивка. Отразяват ми се добре, защото са във фиксиран диапазон от време, което ми дава възможност да организирам деня си по-добре. Просто ги слагам в календара като среща и няма измъкване. След тренировка се чувствам по-добре освен чисто физически, но и изчиствам главата си, което ми помага много по-бързо да придвижа задачите си Действа ми като активен рестарт по време на работния ден.

Какво би препоръчала на хората без много опит в спорта, които искат да започнат с нещо с ниска интензивност?

На първо място занимания с треньор, който да даде насока, да коригира движенията и да помогне в създаването на навика. Има изключително голямо разнообразие от групови тренировки, както с ниска, така и с висока интензивност, които са подходящи за начинаещи. Фитнесът също е добър старт, но отново е важно да имаш треньор. Там позитивното е, че има уреди, които коригират движенията и изграждат наистина добра двигателна култура.

Йогата е от физическите активности, които имат най-добро влияние върху психическото и емоционално състояние на хората. Какви реакции наблюдавате у посетителите на йога събитията си на открито?

Самите хора споделят, че практикуването на йога рано сутрин под открито небе е много зареждащо. След подобни практики виждаме едни много по-озарени лица, повече усмивки и позитивизъм. Това е и причината да планираме още подобни събития – виждаме огромен смисъл в тях.

Кои са най-предпочитаните спортове и активности в летния сезон?

Поведението на активно спортуващите не се променя много през лятото – фитнесът си остава най-предпочитаното занимание и през този сезон. Все пак през топлите месеци много харесвани са водните спортове като каране на каяци, ветроходство и естествено откритите басейни.

Коя е най-удовлетворяващата част от работата ви?

Най-удовлетворяващо е, когато виждаме ползотворното влияние, което работата ни има върху средата в България. От една страна виждаме промяна в тенденциите сред работодателите, които все по-често се ангажират със здравето и благоденствието на своите служители. От друга страна повече работещи хора спортуват, съзнателни са за ефекта върху здравето им и се опитват да намерят своя спорт и занимание. И не на последно място виждаме, че и самите спортни обекти се стремят да подобряват и развиват услугите си, за да отговорят на нуждите на хората.

Какво ново могат да очакват до края на годината потребителите на Multisport?

Нещо много вълнуващо – в края на годината за четвърти път ще проведем общонационалното проучване MultiSport Индекс. С него изследваме спортните навици на българите – спортуват ли, как спортуват, каква е мотивацията им и генерално какво място в ежедневието на българина има физическата активност.  Спортът е тема от обществено значение и вярвам, че трябва да се говори повече за вредите от застоелия начин на живот, ползите от спорта като превенция и фомрула за по-качествен живот. Това проучване е още един повод да върнем фокуса върху темата.

Ако темите в нашия блог са ви интересни и още не сте последвали MindFit, рискувате да пропуснете редица важни и полезни материали, така че се уверете, че сте част от общността ни във FacebookInstagram и LinkedIn и че сте абонирани за месечния ни имейл бюлетин.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход