За ползите от груповата психотерапия

Когато мислим за психотерапия, обикновено представата ни е за индивидуални срещи със специалист. Не толкова разпространен вариант за работа със себе си е груповата психотерапия. Същевременно тя е изключително интригуваща, смислена и ефективна. Има няколко варианта за групова работа, но първият такъв, а и най-задълбочен, е чрез метода психодрама.

Психодрамата, като групов начин за психотерапия, е създадена от Джейкъб Морено. Макар името на метода да звучи специфично и малко страховито, то всъщност разкрива същността на психодрамата, а именно, че се използват техники от театъра — разиграване на ситуации, влизане в роли и т.н. Това прави груповата работа особено динамична, предизвикателна и различна.

Какво се случва в една група?

Първоначално участниците в нея не се познават и поради тази причина тревогата и напрежението може да са големи. Техниките на психодрамата, обаче, благоприятстват бързото и спонтанно опознаване, така че да започне да се създава групова кохезия и доверие. Това обикновено се случва в рамките на един ден, но е процес, който не спира и членовете на групата постепенно се опознават и отпускат все повече един пред друг. Следствието от това е, че от един момент нататък групата дава възможност за отработване и споделяне на лични и дълбоки теми.

Протагонист-центрирана работа

Отработването на индивидуални теми до голяма степен става чрез т.нар. протагонист-центрирани работи, в които проблемът на даден човек не се разказва, а се разиграва с помощта на останалите от групата. Така ситуацията може да бъде погледната обективно отстрани, също и през очите на друг участник в реалната ситуация. Протагонист-центрираната работа дава възможност проблемът да се анализира до най-малка подробност, както и да се направи подготовка за бъдеща важна ситуация. Друг ползотворен ефект от този тип работа е това дадена ситуация да се преживее отново, за да се извентилират натрупани чувства, както и да се експериментира с нов тип поведение.

Много важен момент в групата е споделянето, което следва след една протагонист-центрирана работа. Човекът, на когото е била работата, изслушва останалите, като по този начин получава тяхната подкрепа, споделеност, идеи за справяне със ситуацията, усещане, че не е сам.

Групови техники

От началото на групата до финала й се правят техники, в които се включват всички от групата. В тези техники случващото се е като на игра, което дава възможност съпротивите да „паднат“ с лекота и участниците в групата ясно да се докоснат до скрити до този момент свои качества, нагласи, усещания. Също така тези техники дават възможност груповите членове да се погледнат отстрани, да разберат как действат инстинктивно, да развият спонтанността си и да предизвикат себе си, избирайки поведение, което в живота им е далечно. Голяма част от техниките са забавни и релаксиращи.

Рамка на групата

Най-често една терапевтична група продължава 12 срещи с честота веднъж месечно. Те се провеждат през уикенда. Важни принципи груповата работа са правилото за конфиденциалност, както и това за ненасилие (всеки взима участие толкова, колкото има нужда и когато е готов).

Преди включване в групата се провежда предварително интервю между участника и терапевта. Тази индивидуална среща цели да установи дали групата е най-подходящият формат за терапия за съответния човек.

Защо групова, а не индивидуална терапия?

Двата варианта на работа имат своите предимства. Единствено групата може да предложи участие в групова динамика и взаимоотношения. Останалите хора, комуникацията с тях, споделеността са тези фактори, които липсват в индивидуалната терапия, а са незаменими. Тези отношения провокират, подкрепят, замислят по уникален и своеoбразен начин. Предизвикателните динамични техники на психодрамата са приключение, което си заслужава да се преживее именно в групов формат.

За финал е важно да се отбележи, че участието в група не е лесно. Емоциите са интензивни. Понякога те са приятни, но понякога са свързани с тъга, гняв, тревога… Психодрамата дава възможност за среща с автентични, появили се тук и сега чувства, възможността да бъдат разгледани, опознати, при нужда — променени. Така че груповата работа предизвиква, изисква, но и дава.

 

 

За автора:

Марина Стойчовска регулярно организира групи по психодрама, в допълнение към индивидуалния подход. Предстои сформиране на нова група, която стартира на 26-27.03.2022 г. Преди включване се провежда индивидуално интервю, по време на което се дава информация за същността и организацията на групата, както и за очакванията и нуждите на желаещия да участва в нея — повече детайли можеш да откриеш тук.

Можеш също така да запишеш час за индивидуална сесия при Марина чрез системата на MindFit.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход