5 от най-добрите TED Talks на тема Синдром на самозванеца

Както вече стана дума по-рано този месец, един от най-добрите начини да се преборим със Синдром на самозванеца (по-познат като Impostor или Imposter Syndrome) е да говорим открито за опасенията си. По този начин връщаме контрола над наратива в своите ръце и с изненада откриваме, че всъщност не крием нищо страшно и околните имат същите притеснения за себе си.

И ако миналата седмица ви разказахме за 11 известни личности, борещи се с това явление, то тази искаме да чуете директно от устите на други успешни хора как те се справят с този синдром. Надяваме се колекцията от 5 TED Talks по темата да ви допадне и да научим и вашите любими лекции!

1. Майк Кенън-Брукс, Изпълнителен директор, Atlassian

Всички ние обичаме, когато човек говори от личен опит. А историята и чувствата на Майк Кенън-Брукс – изпълнителен директор на Atlassian са повече от обогатяващи. В своя TED Talk Кенън-Брус споделя какво е на практика Синдром на самозванеца и как той се е научил да го използва в свой плюс. “Важното е не да се опитваме да го победим, а да сме наясно с него”, заключава той.

 

 

2. Фил МакКини, Изпълнителен директор, CableLabs

Преди да оглави НПО-то  CableLabs, Фил МакКини е заемал редица внушителни длъжности, сред които Главен технически директно на Hewlett-Packard. През цялото време обаче е треперел при мисълта някой да разбере неговата огромна тайна. Той имал вярването, че срамната му тайна има способността да срине цялата репутация, която е градил през годините и да бъде разобличен като самозванец. Какво се случва, когато тя излиза наяве – вижте в собствения му разказ:

 

3. Лу Соломон, Изпълнителен директор, Interact Studio

В този TED Talk Лу Соломон споделя важната информация за корена на Impostor синдрома у повечето хора. Тя разказва както за личния си опит, така и за статистиките: обикновено в детството на хората с този синдром има твърде критикуващ родител или родител – алкохолик. Често – и двете. Нейният път преминава през това да осъзнае и изолира унижаващия глас в главата си и да се осмели да се отдаде на своята мисия, а не на изцеждаща куха кариера.

 

4. Д-р Кнатоки Форд, Старши съветник в Белия дом

Д-р Кнатоки Форд дава интересна перспектива за Синдрома на самозванеца от позицията на жена в предимно мъжка сфера (STEM – наука, технологии, инженерство, математика) и чернокож специалист в силно преобладаваща среда на бели хора. Тя повдига важни теми като налагането на стереотипи в училищните години, както и непрестанното сравяване с други хора. Дава и ключови стъпки за преформулиране на негативния вътрешен диалог. Вижте нейната история и изводите й във видеото.

 

5. Мередит Пийбълс, Управляващ директор, Atento Capital

Мередит Пийбълс поглежда на Синдрома на самозванеца от още един ъгъл – този на физическия облик. Тя споделя опита си на бивша балерина и как чувството, че не си достатъчно добър или компетентен може да се внедри и в сфери, над които нямаш никакъв контрол. Като физическите изменения, през които тялото ни преминава в юношеството. Споделя и как е приела наличието на синдрома в три от важните сфери в живота си и как живее с него на ежедневна база.

 

След толкова истории ще се радваме да прочетем и вашата! Не забравяйте, че винаги се радваме, когато се свързвате с нас по имейл, във Facebook, Instagram, или LinkedIn.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход