13 неща, които психически силните хора не правят [Част 1]

Обикновено, когато се замислим за силата на психиката, търсим съвети и примери за това какво би трябвало да направим, как бихме могли да променим поведението си и какво можем да добавим, за да бъдем по-силни. Но замисляме ли се дали има неща, които НЕ би трябвало да правим, замисляме ли се как би могъл да се промени животът ни, ако избягваме определени действия целенасочено?

Отговори на всички тези въпроси се опитва да даде Ейми Морин, която изброява в своята книга „13 неща, които психически силните хора не правят“, като междувременно описва различните видове поведение, на което всеки от нас понякога става жертва. Прочитайки ги, човек се замисля по-задълбочено за личното израстване, за усъвършенстването и за стремежа да бъдем по-добри, отколкото сме били вчера.

В три поредни блог поста ще обобщим нейните заключения, а ако искаш да получиш по-задълбочена информация, непременно си купи пълната книга, издадена на българския пазар от „Хермес“.

1. Психически силните хора не си губят времето в самосъжаление

Това гласи първото твърдение, което отвежда мисълта ни към темата за саморазрушителните мисли, поведението ни в стресови ситуации и справянето с различните житейски предизвикателства.

2. Психически силните хора не пилеят силите си

Както Дейл Карнеги е казал: „Когато мразим враговете си, ние им даваме власт над нас: власт над съня ни, над апетита ни, над кръвното ни налягане, над здравето ни и над щастието ни“. В тази глава въпросът е до каква степен запазваме силите и енергията си за истински важните неща в нашия живот, поставяме ли здравословни емоционални и физически граници във взаимоотношенията си с хората и поемаме ли контрол над собствените си реакции.

3. Психически силните хора не се плашат от промяната

Истината е, че дори да осъзнаваме необходимостта от промяна в нашия живот и да вярваме, че тя е за добро, то много често се страхуваме от нея и се опитваме да я избегнем – дали защото я свързваме с излизане от зоната си на комфорт, дали защото подценяваме собствените си способности да се справим с непредвидени ситуации, или защото прекалено много сме свикнали с определени свои навици и заобикалящата ни среда. Обаче замисляме ли се какъв е проблемът в това да се страхуваме от промяната и как бихме могли да преодолеем това състояние?

4. Психически силните хора не задълбават в неща, които са извън техния контрол

Дали твърде често се опитваме да държим нещата под своя контрол и защо го правим? Колко време и енергия ни отнемат опитите да променим някого и до какво води това? Чувстваме ли се твърде разочаровани, когато нещата не се подредят така, както сме си представяли и какво бихме могли да направим, за да запазим балансирано усещане за контрол?

 

Ако и на теб тези теми са ти поне наполовина толкова интересни и полезни, колкото на нас, не изпускай от поглед блога ни, където скоро идват следващите части и – разбира се – сдобий се с книгата „13 неща, които психически силните хора не правят“ при първа възможност.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход