Запознай се с екипа: Вики

MindFit несъмнено преплита каузата на екипа ни за достъпна психотерапия с личните истории на всеки от нас, а Виктория Викторова е ярък пример за човек, извлякъл поуките и мъдростта от всичко преживяно.

Тя играе главна роля в създаването на MindFit, като споделя находчивата си идея с обкръжаващите я съмишленици, давайки тласък на един истински смислен и значим проект. Междувременно е съосновател на други две компании и има над 15 години професионален опит в сферата на маркетинга, журналистиката и комуникациите.

Няма да скромничим и ще припомним, че Виктория бе отличена като една от 40-те най-значими бизнес личности за Югоизточна Европа за 2021 г. в класацията “40 под 40” на международната организация Business Elite. Вики е истинска бизнес фурия и неслучайно се гордеем с нея!

И все пак, успешните начинания вървят ръка за ръка с много трудности, предизвикателства и тревоги. Вижте какво ни сподели самата Вики по темата, която засегнахме този месец, а именно тревожното разстройство:

 


 

Представяйки си тревожно разстройство, човек обикновено си мисли за крайните и лесно видими негови проявления: неутешими притеснения по различни битови и екзистенциални теми, паник атаки, безсъние, страх от излизане, общуване, заболявания или друго. Рядко се замисля за тихия и дори подмолен начин, по който това разстройство се промъква в живота на страдащия от него.

От личен опит мога да споделя именно за този процес, за който рядко се говори в детайл. За онези моменти, в които не подозираме, че нещо “обективно не ни е наред”, но усещаме непонятни малки особености на физическо и на психическо ниво.

При мен тревожното разстройство се появи за първи път като спътник на клиничната депресия. С нея вече бях запозната и я свързвах с летаргия, апатия и усещане за скръб. Затова и бях толкова озадачена от надигащото се напрежение и чувството, че съм като “на пружина”, както и че дори когато нямам нищо спешно за правене, ме измъчва неясна мисъл, че си губя времето и отлагам (несъществуващи) ангажименти.

Още по-сложно става, когато тези проявления започнат да имат и физически измерения. Свит стомах, усещане за буца в гърлото, невъзможност за дълбоко поемане на въздух, леки смущения в съня, нервни тикове… Инстинктивно човек тръгва да търси физическата причина за тези симптоми и в най-честия случай това се изразява в поредица от посещения на лекари и правене на изследвания. Резултатите не индикират за нищо конкретно, а симптомите не утихват, дори напротив.

Когато човек веднъж е преминал по тази пътека, му е ясно, че става дума за ранни проявления на тревожност и че тя е не само причинителят им, но в последствие се и подхранва от тях в порочен кръг.

И макар физическото и психическото за пореден път да са силно преплетени, страдащият от тревожно разстройство може и с години да не се подобри, ако ходи единствено на специалисти по физическо здраве.

И тук, както и с депресията, обикновено става дума за отчаян опит на подсъзнанието да сигнализира чрез тялото за необходима значителна промяна.

Посещавайки психотерапевт, давайки си време на тишина за размисъл, изливайки мислите си на хартия и използвайки куп техники за справяне, си дадох сметка какво ми тежи и съставих план за излизане от оковите на това сковаващо състояние.

В моя случай това означаваше да напусна тогавашната си работа и да се захвана с предприемачество. Да, това не се случи за един ден, но чрез внимателно и стратегическо планиране стигнах до настоящия момент, когато тревожността ми е напълно здравословна и се появява в необходимите ситуации и граници.

Вече имам знанията и способността да идентифицирам нейните проявления в ранна фаза, ако са извън нормата, и да ги адресирам навреме. Чрез внимателно вглеждане навътре, чрез много комуникация с околните и терапевт, чрез отдаване на време за отдих и спокойствие и умишлена битка с чувството за вина при взимане на почивка.

Това е и една от многото причини MindFit и всичко, което правим чрез платформата, да са толкова значими за мен и буквално да допринасят за спокойствието и удовлетворението ми. Както винаги – насреща съм за приятелски разговор с всеки, който припознава себе си в описаните по-горе начални симптоми.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход