Важна информация за борбата с домашното насилие [MindFit тема за август]

Домашното насилие най-после получава необходимото внимание в България, макар да е тъжно, че трябва да се случат наистина разтърсващи престъпления, че да се стартира тази важна дискусия в по-голям мащаб. Покрай целия шум се открояват и някои важни въпроси: „Защо жертвите стоят с насилниците си?“, „Що за човек трябва да си, за да причиняваш тези жестокости на друг човек или дори животно?“ и др.

Е, ние имаме ресурсите да хвърлим светлина по тези и редица други ключови неразбирания и митове. И този месец правим точно това – говорим за домашното насилие (#DomesticViolence) във всичките му измерения. Освен днешния блог пост с полезни връзки, телефони и други ресурси, през август ще публикуваме статии и интервюта със специалисти, работещи ежедневно с жертви на домашно насилие, а понякога – и с техните насилници.

И да, най-често жертвите са жени, но за нас е важно да говорим за домашно насилие, а не просто насилие над жени, защото изключенията са твърде голям брой, за да бъдат пренебрегнати, а видовете насилие са много повече от единствено физическо.

И така, започваме с полезна информация за спешни случаи – както за жени, така и за мъже и деца.

Денонощни телефонни линии:

 • 112 – Единен номер на ЕС за спешни повиквания
 • 0800 1 86 76 или 02 981 76 86 – Национална линия за пострадали от насилие; Фондация „Асоциация Анимус“, София
 • 0800 11 977 – Национална телефонна линия в помощ на жертвите на домашно насилие Алианс за защита от насилие, основано на пола
 • 0700 40 150 – Психологична денонощна линия за обслужване при кризи към Приемна за жертви на домашно насилие в УМБАЛСМ „Пирогов“, София
 • 116 111 – Национална телефонна линия за деца
 • 076 60 10 10 и  076 60 33 60 – Гореща телефонна линия, Фондация „П.У.Л.С.“, Перник
 • 042 64 11 11 – Консултативна телефонна линия, Сдружение „Самаряни”, Стара Загора

Мобилни приложения и сайтове:

 • EMPROVE – единствена по рода си социална и технологична иновация, която предлага напълно безплатна помощ и онлайн платформа в помощ на жени по пътя им към овластяване и независимост. Фондацията предлага безвъзмездна подкрепа от ментори, психолози, юристи, както и възможности за контакт и споделен опит от жени, излезли успешно от хватката на домашното насилие.
 • SaveHer.bg – платформа за подкрепа на жените, жертви на насилие, осигуряваща сигурно пространство, където да споделят своята болка и проблемите, с които се сблъскват. Там жените могат да получат адекватни насоки за действие, както и психологическа и юридическа помощ, както и куп полезни ресурси.
 • Love Errors – платформа за ключова информация и уебинари на тема домашно насилие. Екипът зад платформата е толкова добре запознат с ежедневието на живеещите в насилствена връзка, че са поставили бутон “Излез” – той директно отвежда към Гугъл, за да може потребителят да прикрие какво разглежда, ако насилникът се появи ненадейно. “Потърси помощ” пък отвежда в секция със спешни телефонни номера.
 • „За теб“ – Първото мобилно приложение в Източна Европа, борещо се с домашното насилие над жени и деца. То съдържа полезна информация не само за хора, жертви на домашно насилие, но и за техните приятели и познати. Сред функционалностите е и локализацията на жертвата и най-близките центрове за подкрепа. В „За теб“ могат да се намерят също национални денонощни линии за помощ,  бутон за бързо набиране на 112, както и тест, състоящ се от 13 въпроса, подготвени от тясно специализиран психолог, за намиране на отговор дали човек е под форма на домашно насилие.
 • „Не си сам“ – онлайн порталът, съпровождащ националната телефонна линия за деца. В него освен полезна информация, може да се намери и чат. Целта на Държавната агенция за закрила на детето е да даде възможност на децата да споделят в интуитивна за тях среда, каквато чатовете вече са.
 • „Окрилена“ – Фондация „Окрилена“ е неправителствена организация, основана за да се бори за равноправие чрез медийни кампании, насочени към младите хора. Тяхната мисия е равенството между половете във всички сфери на живота. Фондацията работи по множество образователни и социални инициативи, свързани с личностното и професионалното развитие на българските жени. „Окрилена“ организира кампании съвместно с фондации и сдружения, които се борят с домашното насилие, с цел да подпомагат кризисните центрове за лица, пострадали от насилие. Дейностите на „Окрилена“ повишават нивото на обществена ангажираност по темата за равноправието като таргетират не само жени, а и мъже.

Разбира се, помощта, която никога няма да се уморим да препоръчваме, е психотерапевтичната. Ако все още не знаете как можете да се възползвате от такава в мрежата на MindFit, свържете се с нас още сега.

Ако пък имате свой терапевт, не се колебайте да споделите с него за случващото се, защото специалистите по психично здраве са запознати с всички налични ресурси.

И не забравяйте: последвайте ни в социалните мрежи или се абонирайте за нашия имейл бюлетин, тъй като тепърва предстоят полезни статии и интервюта в рамките на август!

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход