9 признака за здравословна работна среда

Здравословните работни места често проявяват общ набор от черти, които насърчават производителността и екипната работа. Как точно обаче се подхожда към тези резултати е най-значимият компонент от стратегията на работодателя. Приготвили сме ви 9 характеристики, по които да прецените дали осигурявате (или дали сте част от) здравословна работна среда. Както винаги, ще се радваме да научим открията ви в последствие!

1. Акцент върху здравето, семейството и околната среда

Компанията предлага цялостна здравна застраховка с програми за поддържане на добро тегло, спиране на тютюнопушенето или преборване на злоупотребата с вещества. Компанията предлага възстановяване на разходи за гледане на деца и/или предлага възможност за гледане на деца на работното място.

Представителите на управленския екип са наясно с темите за околната среда, като насърчават разделното събиране на отпадъци и рециклирането.

2. Спокойна и продуктивна атмосфера

Хората с удоволствие идват на работа и се чувстват оценени, признати и възнаградени. Признаци на страх, господство, сексуален или друг тормоз, както и сплашване липсват. Креативността, производителността и мисленето извън рамките на стандартното се насърчават.

3. Стремеж към върхови постижения

Служителите се раздават на 200%. Те се стремят да бъдат най-добрите и да доставят висококачествени продукти и услуги. Те поемат отговорност за своите действия и решения. Но не защото някой ги задължава, а защото се чувстват мотивирани и ентусиазирани да го правят.

4. Открита и честна комуникация

Всички общуват с открити карти, решавайки трудностите по позитивен начин. Членовете на екипа не играят подмолни игри за отмъщение, когато получават неласкателна обратна връзка. Вместо това те гледат на обратната връзка като на възможност за растеж.

5. Сътрудничество, подкрепа и овластяване

Позитивното поведение на готовност за справяне с всяко предизвикателство, както и търсенето на обща изгода в ежедневната дейност са страхотни признаци на здравословна работна среда. Служителите имат чувство за сътрудничество и овластяване. Здравата конкуренция съществува без отмъстително или злобно “забиване на нож в гърба”.

6. Чувство за хумор

Служителите поддържат нещата в перспектива, забавляват се и се смеят. Както знаем, смехът генерира ендорфини – нашите естествени антидепресанти.

7. Състрадание, уважение и разбиране

Добротата, съчувствието и разбирането преобладават, когато служителите са изправени пред предизвикателства като злополуки, болести, лични трагедии и природни бедствия. Хората обикновено правят допълнителни усилия за другите, когато със самите тях се отнасят с разбиране, състрадание и уважение.

8. Гъвкавост

Компанията и нейните служители приемат промяната, приспособяват се към новите тенденции и технологии и включват нови умения. Те знаят, че ако не го направят, бизнесът ще се превърне в “динозавър” и ще загине. Както се казва, „Промяната е единствената константа“.

9. Допълнително насърчаване

Хората се нуждаят от признание, признателност и благодарност, за да бъдат мотивирани. Искрените комплименти, награди, бонуси, повишения и сертификати за постижения са масло, което смазва машината.

 

Разбира се, ключов индикатор, че работите в здравословна и грижовна работна среда е и наличието на MindFit като социална придобивка в нея. Ако все още не е такъв случаят, свържете се с нас и ние ще се погрижим за останалото.

Е? На колко признака отговаря вашата работна среда?

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход