6 съвета за извличане на максимална полза от психотерапията

В много отношения психотерапията не е специалност като всички други. За извличане на максимална полза от всяка среща се изисква и малко предварително знание от страна на клиента. Точно това сме ви подготвили, с надеждата всяко посещение, осъществено чрез MindFit, да ви даде пълния си потенциал.

1. Изберете правилния терапевт

В психотерапията няма универсални специалисти за разлика от други сфери, където често чуваме за т.нар. „светила“. Поради особеностите на тази дейност е от първостепенна важност да се спрете на най-подходящия човек за вашето настоящо състояние. Да, полезно е да обменяте опит с близки, колеги и приятели за качествата на конкретен психотерапевт, но това, че той е или не е помогнал на друг човек, не означава, че вашата ситуация ще е същата.

Проучете в какво е най-добър конкретният специалист и след 2-3 срещи преценете дали усещате прогрес и най-вече – свързаност. Напълно разбираемо е, ако няма леко и естествено течаща комуникация, човек да изпитва трудност да сподели най-съкровените си тайни и мисли. Малко по-нагоре споменахме, че е добре да намерите правилния терапевт за НАСТОЯЩОТО си състояние. Това е така, защото прекрасният специалист, който ви е помогнал в миналото, може да не е подходящ за сегашните ви нужди. И в това няма нищо лошо. По никакъв начин този факт не прави предишния ви терапевт по-малко квалифициран.

Това е и причината MindFit.bg да предлага възможност за посещение на различни терапевти, както и лесно разглеждане на основните им специализации.

2. Отбелязвайте динамиката помежду ви

В безграничното поле на действие на психотерапията съществува т.нар. „работа с процес“. Процесът в този контекст е динамиката и случващото се като усещания и впечатления между участниците. Те могат да бъдат както позитивни, така и негативни, но е изключително важно да ги споделяте със специалиста, макар той да е пряк участник в тях. Както името подсказва, те могат да са сигнал за важен случващ се процес или за чисто ново стъпало за изследване.

Психотерапевтите знаят как да извлекат максимална полза за вас от всяко усещане и впечатление, което им споделите. Буквално всичко по време на сесията може да е от ключово значение, така че не го пренебрегвайте и говорете открито.

3. Не отивайте като на изпит

Психотерапевтичната сесия е време за вас и само за вас. Ако нямате належащ или наболял проблем, не се чувствайте задължени да имате в главата си подготвен списък с теми за разговор. Не сте на изпит и терапевтът знае как да насочва съвсем спонтанен и привидно лек разговор така, че отново да ви донесе полза сега или след време. Понякога може да ви се струва, че сте пропилели цял час в разговори за времето, но това не е така. От този час терапевтът вероятно е направил наблюдения, които ще използва по-нататък в срещите ви. Може вие като клиент подсъзнателно да сте избягвали конкретна тема и затова да сте предпочели да стоите на безопасната тема за времето или да сте имали нужда да прекарате един час в безопасност от заливащия ви с информация свят. Всичко има своята функция и значимост и не подценявайте важността на всяка сесия.

4. Оценявайте паузите

Вероятно в някои от терапевтичните ви сесии ще има моменти на тишина. Това обикновено далеч не се дължи на факта, че нямате какво да си кажете с терапевта си или той не се сеща нищо, което да ви попита. Напълно допустимо е, а понякога – и препоръчително – да се получи пауза в разговора. Оценете я правилно – тя може да е полезна за прекъсване на шума в главата ви, може и да е начин на терапевта да ви остави пространство да изкажете нещо, което според него остава неизразено до момента. Ако пък паузата и тишината ви карат да се чувствате некомфортно, адресирайте го към събеседника си. Това е типичен пример за работа с процес, описана в точка 2.

5. Бъдете напълно откровени

Както вече стана дума, психотерапевтичната сесия е време, посветено изцяло на вас и вашите емоционални и психически нужди. Конфиденциалността, особено при терапевтите от мрежата на MindFit.bg, е гарантирана с документи, а огромното предимство да говорите със специалист е, че той не ви съди, а само ви насочва според информацията, която му предоставяте. Ето защо тези 40, 50 или 60 минути са периодът, в който трябва да се отпуснете, да говорите напълно открито за всичко и да държите съзнанието си отворено. Ако имате неудържима нужда да скриете или преиначите нещо, това също има своето значение. Психотерапевтите работят с реалността на клиента. Това означава, че за тях е без значение кое е обективен факт и кое – е изменено от вас в разговора. В последствие обаче ще излезе наяве защо сте имали нуждата да скриете или измените някоя (условно казано) истина. Просто се старайте да сте откровени и ако имате порив да излъжете или преиначите, можете да споделите и това с терапевта си – гарантираме, че в дългосрочен план ще излязат ценни изводи за вас самите.

6. Запомнете, че за да се постигне подобрение, понякога се минава през най-тежкото

В продължение на няколко сесии може и да ви се струва, че вместо да се чувствате по-добре, се чувствате по-тъжни, притеснени или неспокойни. Това невинаги обаче е лош знак. В повечето случаи дори е показател, че в течение на психотерапията сте „разровили“ тема или проблем, които са по-сериозни и потискани, отколкото сте мислели. За да илюстрираме идеята една идея по-разбираемо, ще направим сравнение с изказване на специалистката по минималистичен и подреден начин на живот Мари Кондо. Според нея точно по време на най-голямото подреждане жилището изглежда по-разхвърляно от всякога. Подобна е ситуацията и с психичното ни здраве. Няма как да излекуваме нещо, ако то стои добре заровено и потъпкано някъде в дълбините на нашето съзнание.

 

Бонус съвет за дами: Избягвайте гримиране преди сесия

Силно вероятно е по време на психотерапевтичните си сесии да прекарате част от времето в сълзи. Ако сте с грим и той не е водоустойчив, това може да окаже неприятно влияние върху очите ви, а вероятно и да ви накара да се притесните за вида си на излизане от кабинета (в случаите, в които срещата е присъствена). Ако изпитвате затруднение да излезете от вкъщи без грим или да говорите с някого – било то и психотерапевта си – без козметичния слой, адресирайте и този факт. Несъмнено зад него се крие нещо важно на психическо равнище.

 

Бонус съвет за мъже: Оставете непробиваемия образ извън кабинета

За жалост, обществото ни все още кара мъжете да се чувстват задължени да са винаги силни, твърди и почти безчувствени. Ако успявате да поддържате този образ в ежедневието си, но имате напиращи чувства, кабинетът (или онлайн стаята) на психотерапевта е мястото, където можете да разкриете истинското си „Аз“. Може да не стане от веднъж, но когато успеете да пробиете собствената си стена и да споделите свободно силните си емоции, ще усетите свободата, от която отдавна сте имали нужда.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход