Психичното здраве при мъжете: митове и факти [MindFit тема за април]

След редица важни теми, свързани с жените, в MindFit е време да обърнем поглед и към също толкова важната друга половина на човечеството. За жалост, мъжете често са изправени пред сериозни предизвикателства, когато става дума за психично здраве.

Надеждата ни е чрез споделянето на редица митове и факти да помогнем на поне един човек да осъзнае нуждата си от търсене на помощ. И да разбере, че го заслужава.

 

Мит №1: Мъжете са силни и нямат нужда от психотерапия

Дори и в днешно време този мит е плашещо широкоразпространен. Грижата за психично здраве се приравнява със слабост или дори нещо срамно. Истината няма как да е по-далеч от него.

 

Факт №1: Мъжете са 3,5 пъти по-склонни към самоубийство

Тъжната статистика показва, че самоубийството е на 7 място сред причините за смърт при мъжете. Потулената депресия често се промъква и отнема животи, като само в САЩ страдащите от депресия мъже са над 6 млн., като реалното число вероятно е в пъти по-голямо, защото състоянието често остава недиагностицирано.

 

Мит №2: Мъжете имат собствени начини да преборят депресията

Все още можем да чуем редица хора да казват, че нямат нужда от професионална помощ, защото имат собствени методи за справяне с депресия и тревожност. Според много от тях предците ни са се справяли без такива „екстри“.

 

Факт №2: Мъжете се самомедикират с алкохол и други субстанции

Според статистиките мъжете са по-склонни да се обърнат към наркотици или алкохол, за да се справят с проблемите в психичното си здраве. И по-точно: мъжете са цели два пъти по-склонни от жените да се борят със злоупотреба с вещества. Разбира се, това не води до трайни резултати, а само носи след себе си нови проблеми.

 

Мит №3: Можеш да игнорираш проблема и той ще изчезне

Често проявата на „мъжка сила“ според част от обществото е човек да не се оплаква, да не споделя, да не показва уязвимост. Вярването е, че ако игнорираш проблема и „не му се вживяваш“, той ще изчезне.

 

Факт №3: Ако не бъдат адресирани, психичните проблеми само се трансформират

Тикайки депресията, тревожността или други психични проблеми в дълбините на съзнанието човек не заличава съществуването им. Дори ако изглежда сякаш проблемът е изчезнал самичък, до 6 месеца той се проявява под друга форма. Така например ако не бъде адресирана причината за определена фобия, а по насилствен начин тя бъде притъпена, страдащият скоро ще се озове с някоя от видовете зависимости, паник атаки или друг сериозен проблем.

 

Без значение дали чрез MindFit или друг източник, грижете се за себе си, скъпи мъже! Всеки живот е ценен и всеки може да го живее пълноценно – в това няма нищо срамно, дори трябва да бъде повод за гордост. Ще се радваме да ни споделите своето лично мнение и опита си в тазмесечната специална анкета. Попълнете я напълно анонимно тук:

С обич,

 MindFit

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход