Откровено за жената в модерното общество с психолог Ина Стоянова

Макар Международният ден на жената да се празнува от ранните години на 20 век, все по-често си задаваме редица въпроси относно сегашното разбиране и изразяване на това какво означава да си жена или да притежаваш женски черти в съвременното общество. Въпреки че няма една дефиниция, в интервюто ни на тема „Модерна женственост“ с психолог Ина Стоянова ще обсъдим по-подробно променящите се представи, разчупването на стереотипите и цялата красота на това да бъдем жени.

 

Ина, здравейте! Как ролята на жената се е променяла през годините?

Смело бихме могли да кажем, че историята на човечеството обуславя историята на жените в обществото. Наблюдава се изключителна динамичност в ретроспективен план, от това символите на женствеността да бъдат издигнати в култ и обожествени, до това да бъдат демонизирани през Средновековието.

С гордост трябва да се отбележи, че в историята на нашето общество няма крайни примери отхвърляне и потъпкване на женските права. В приказките, разказите и в народните ни песни жената има изключително присъствие. Дали е в ролята на майка, любима или сестра, тя винаги е носител на силата, която вдъхновява и придава смисъл на героичните подвизи.

В световен план промяната в ролята на жените в обществото през 20-ти век е силно повлияна от липсата на работна ръка след Втората световна война. Милиони жени за пръв път оставят традиционните задължения на дома за да започват работа във фабриките. Това налага фундаментални промени в социалната политика на европейските държави. Създават се първите закони, с които държавата подпомага жените в грижите им за децата. Отварят врати първите детски градини – за първи път отглеждането и възпитанието на децата не са изцяло функция на жените.

Така веднъж станали част от работническата сила, жените започват да търсят своите права и своето място в обществото, балансирайки между дома и работата.

 

Кои са основните предизвикателства, пред които жените са изправени в модерното общество?

Истинското предизвикателство е да оценим и разпределим правилно ресурсите си.

Водени от чувство за вина и желание да се справят перфектно както в къщи, така и на работа, много жени стигат до пълно изтощение. Искаме да се развиваме личностно, да градим кариера, да бъдем пълноценни приятели, партньори и родители. Важно е да си даваме сметка за това с какво имаме ресурса да се справим и къде имаме затруднения. Това в никакъв случай не означава, че сме поставени пред абсолютния избор, но трябва да сме критични към идеята за успешното справяне с много задачи едновременно. Подобни стратегии ни помагат да разтоварим чувството на вина, но в дългосрочен план ни правят неефективни. Поставянето на приоритети би била по-успешната стратегия. Като приоритизирането може да се случва както на ежедневна база, така и за по-големи периоди. Ако се опитаме да се справим със стереотипите, като не показваме нуждите си, защото ги виждаме като слабости, то рискуваме да станем неефективни и всъщност да потвърдим стереотипа, с който се борим. Забравете за идеята, че може или трябва да сте перфектни, позволете си да сте достатъчни, както за другите така и за себе си. Не загърбвайте своите собствени нужди, защото тялото и психиката ни не са неизчерпаем източник. Намирайте време и за себе си.

 

Как могат жените да се справят с обществения натиск да се съобразят с традиционните женски роли и очаквания?

Като отстояваме идеята за равенство между половете. Равенството гарантира равни права и задължения, то позволява и равен достъп до възможности не само в социален аспект, но и в работна среда. Темата не бива да се превръща в безсмислено съревнование между половете.

В семеен план целта на равенството не е „кастрация“ на противоположния пол и пред нас, като жени стои предизвикателството да покажем, че равенството в никакъв случай не означава размяна на ролите. Участието на мъжете в домакинските задължения, в отглеждането и възпитанието на децата не ги прави по-малко мъже, но по-важното е че не ни прави нас по-малко жени. Партньорство и споделяне на труда са необходими фактори за това да бъде запазен баланса в едно семейство, защото в противен случай жените ще бъдат ощетени. Ако жените поемат всички домашни задължения и грижите за децата след работа, то това на практика прави работния им ден безкраен.

Споделяйте с партньорите своите нужди и затруднения. Говорете ясно и открито за целите, които си поставяте заедно като семейство. Определете своите собствени граници.

 

Има ли място за женствеността в света на равенство?

Разбира се! Равенството съвсем не означава обезличаване на женствеността. Ние трябва да откриваме и изявяваме себе си през това какво сме, а не какво не сме. Ще продължим да бъдем любящи майки, отдадени партньори и професионалисти и в света на равенството.

 

Какви са някои от начините, по които жените могат да празнуват и прегърнат своята женственост?

Ние сме, тези които трябва да изпълним със смисъл понятието за женственост. Не спирайте да осмисляте ролите, които имаме.

Обичайте всичко, което сте!

 

Ако темата ти е интересна, запиши се за бюлетина ни, в който всеки месец споделяме актуална информация и практични съвети, свързани с поддържането на добро психично здраве.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход