Вижте международните дни на психичното здраве през май

Предстоящият месец май е изпълнен с международни празници, посветени на психичното здраве под една или друга форма. Макар повечето от нас да не правят нещо специално на тези дати, те са добър повод да се сетим, че трябва да обръщаме повече внимание на себе си или на свои близки.

Ето защо в навечерието на май събрахме на едно място няколко ценни дни, на които да помислим малко повече върху ценните неща в живота!

Месецът на майчинското психично здраве

Месецът на майчинското психично здраве се отбелязва всяка година през май. Това е месецът, в който се повишава осведомеността за важността на психичното здраве на всяка майка по време на бременността и след нея.

Повечето бъдещи майки се сблъскват с т.нар. „родилна тъга“ по време на бременността – със симптоми, включващи раздразнителност, умора и тревожност.

Освен това проучванията показват, че около 20 % от новите майки проявяват признаци на следродилно разстройство, като симптомите варират от гняв, вина и срам до липса на интерес към бебето.

Важно е да се знае, че майките могат да потърсят медицинска помощ, без да се страхуват от осъждане. Целта на този месец е да се изкорени стигмата на тези заболявания и да се покаже подкрепа на майките, които преминават през тях.

В MindFit сме обръщали внимание неведнъж на тази изключително важна тема, така че не пропускайте да погледнете и тези публикации:

Връщане на работа след майчинство – как да се адаптираме?

Последствията от пандемията върху психичното здраве на майките

Вилиана Станева: „Мъчително е освобождаването от етикети по време на майчинство“

Красимира Хаджииванова: „Много хора все още гледат на следродилната депресия като на каприз“

5 май – Световен ден на смеха

Световният ден на смеха се отбелязва всяка година в първата неделя на месец май, което означава, че през 2024-та той се чества на 5 май.

Знаете ли, че смехът намалява стреса? При смях мозъкът освобождава ендорфини, които карат човек да се чувства щастлив. Така че не позволявайте на никого да помрачи деня ви и се смейте колкото искате.

Ето и малко идеи как да прекарате поне част от този хубав ден, в случая съвпадащ с християнската Велика събота:

Опитайте йога на смеха
Присъединете се към клуб по йога на смеха и изпробвайте това изкуство за групово забавление. Смехът е още по-приятен, когато е споделен.

Гледайте смешни клипчета
В интернет не липсват смешни видеоклипове. Затова влезте в мрежата и се смейте, докато не можете повече.

Излезте и гледайте стендъп шоу
Не пропускайте възможността да гледате стендъп шоу. Заразителният смях на тълпата ще ви завладее и ще ви предизвика да се отпуснете и да се смеете с всички.

7 май – Ден на осведомеността за детската депресия

Денят за повишаване на осведомеността за детската депресия, който тази година се отбелязва на 7 май, е създаден, за да защити и помогне на децата, които страдат от това съсипващо психично разстройство.

Образът, който обикновено свързваме с детството, включва очарователни дечица, изпълнени с живот и желание за игра, но това не винаги е така.

За съжаление, детската депресия съществува.

Тя е много сериозен проблем, който трябва да бъде обсъждан от родителите, настойниците и учителите. Депресията е един от основните фактори, които причиняват редица други заболявания в световен мащаб, и засяга всички възрастови групи.

СЗО класифицира депресията като глобална здравна криза, но нейното въздействие върху децата може да бъде още по-опустошително и крайно, поставяйки в опасност живота на момчетата и момичетата заради крехката им възраст и не докрай развитите им когнитивни способности.

21 май – Световен ден на медитацията

Всяка година на 21 май отбелязваме Световния ден на медитацията. Целта на празника е да се повиши осведомеността за медитацията и ползите от нея, особено в нашия забързан свят на постоянно движение и стрес.

Медитацията сама по себе си е практика, която се проследява от древни времена, още от 3000 г. пр.н.е., когато се споменава в древноиндийски текстове. Тя има корени и в Китай през трети век.

Практиката включва използването на техники като осъзнатост или съсредоточаване върху даден обект, мисъл или дейност за постигане на емоционално спокойно и стабилно състояние. Днес медитацията е надхвърлила стереотипите от миналото и е навлязла в масовата култура на Запад.

В MindFit сме горди, че регулярно организираме медитативни сесии и уебинари за осъзнатост с екипите на нашите компании-клиенти. Ако искате да видите какви са възможностите и за своя екип, разгледайте тук.

24 май – Световен ден на шизофренията

Макар в България да свързваме 24 май с т.нар. Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, той има и друго значение в световен мащаб.

На тази дата се отбелязва Световният ден на шизофренията. Това е ден, посветен на повишаването на осведомеността за психичното заболяване, от което страдат над 20 милиона души по света.

Шизофренията е силно заклеймена, тъй като за нея не се говори и липсва коректно представяне в публичното пространство.

Световният ден за повишаване на осведомеността за шизофренията е създаден, за да се бори срещу стигмата и да улесни хората да търсят различни ресурси, за да получат помощ. Той повдига въпроса за предизвикателствата, с които милиони хора трябва да се борят всеки ден от живота си.

Надяваме се, че поне част от тези дни са събудили интереса ви и ще ги отбележите, както и че ще приоритизирате собственото си психично здраве по време на предстоящите великденски празници.

Колкото и да е хубаво и свято времето, прекарано със семейство и близки, то е и едно от най-предизвикателните, що се отнася до поставяне на лични граници. Пишете ни, ако имате нужда от препоръки и съвети!

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход