В борба с бърнаута [MindFit тема за януари]

Честита 2022-ра, приятели! Нова година е време за нови начинания и от MindFit сме щастливи да обявим, че стартираме нова инициатива: тематични месеци! В нейните рамки ще говорим съсредоточено за конкретни въпроси от сферата на психичното здраве. Неслучайно, темата за януари е „burnout prevention“ или с други думи, предотвратяване на Синдрома на професионалното прегаряне.

Както вероятно знаете, в MindFit се борим за осезаемо намаляване на този наболял проблем на територията на България, като се стремим да комуникираме с работодатели за мащабите му и методите за справяне на екипно и индивидуално ниво.

А проблемът е огромен.

 

Ето само част от числата:

  • В България, според данни на Българска Стопанска Камара, над 1 млн. души страдат от синдром на професионалното прегаряне, а загубите за бизнеса поради бърнаут на служители са над 200 млн. лв. годишно.
  • 30% от текучеството е в следствие на стрес и „прегаряне” на работното място.
  • 50% от издадените болнични са свързани с интелектуално изтощение.
  • В световен мащаб, според скорошни проучвания, 76% от служителите се сблъскват с бърнаут. През 2020 г. е отчетен скок с 33% в проявата на симптоми на професионално прегаряне.
  • В САЩ се говори за 300 млрд. долара годишни разходи и пропуснати печалби заради бърнаут. 

 

Повече за бърнаута:

През 2019 г., в новия каталог на Световната здравна организация бърнаут е дефиниран като „синдром, дължащ се на хроничен стрес в работата, който не е успешно овладян“. Той е състояние на физическо, психическо и емоционално изтощение, разочарование, безразличие и усещане за безполезност. Бърнаутът не се случва внезапно, което го прави доста труден за разпознаване. Последиците и проявленията му обаче могат да имат силно изразени физически и психически симптоми, заради което сме ви подготвили няколко начина да прецените дали преминавате през такъв период.

Сайтът forjobhunters.com представя отлична методология за преценяване дали страдате от бърнаут. В следващите редове сме извадили увода.

Бърнаутът се измерва чрез установяване на конкретни симптоми в 3 области:

 

  1. Емоционално изтощение и чувство на изчерпване

Постоянна умора, която не изчезва дори и след седмица почивка. Не изпитвате абсолютно никакво желание да започне работният ден. Може би дори се събуждате всяка сутрин с чувство на страх от предстоящото, дори и това да е обикновен, скучен работен ден. 

 

  1. Цинизъм и чувство за отчуждение от другите

Усещате се все по-ядосани и раздразнителни към клиентите и колегите си. Изпитвате засилващо се усещане за откъсване от работата и започвате да се тревожите от това колко цинични сте станали.

 

  1. Усещане за ниска лична ефективност на работното място

Губите увереност в способността си да свършите работата си, въпреки че сте добър в това, което правите. Работите по-усилено и повече отпреди, но изглежда, че постигате все по-малко. Производителността/продуктивността ви е спаднала значително.

 

За да прецените информирано дали се сблъсквате с този синдром, посетете източника и преминете през чек-листа, даден там. Ако пък сте на „ти“ с английския, можете да се тествате и чрез онлайн въпросник ето тук.

(В MindFit също работим по няколко теста, които ще пуснем през новата година, така че дръжте блога и социалните ни мрежи под око.)

Ако се окаже, че страдате от бърнаут, имайте предвид че това е присъщо най-вече на идеалистите и силно амбициозните хора, работещи в корпоративна среда. Т.е. силно вероятно е да сте твърде старателни и изпълнителни, така че трябва и да се възнаграждавате ПОНЕ с почивка.

Към края на месеца ще публикуваме и блог пост със съвети за справяне, ако вие преминавате през това, както и насоки как да помогнете на хората си, ако сте работодател, HR специлист или мениджър. Междувременно част от тях ще можете да намерите и на нашата Фейсбук страница, където ще се радваме да общуваме и в детайл.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход