8 от най-добрите писателки в сферата на психичното здраве

Честит празник, мили дами! В духа на междунарония ден на жената – Осми март – днес ще споделим 8 най-добри съвременни авторки на книги в сферата на психичното здраве… поне според нас.

Днешният ден е подходящ за отдаване на почит към тях, но и за предоставяне на полезно съдържание за поне част от вас, в случай че в списъка има книги, които не сте чели. В колекцията ни има световнопризнати именаъ, но и български писателки, докоснали по положителен начин хиляди читатели.

 

  1. Брене Браун: За смелостта и силата на уязвимостта

Новаторските изследвания на Брийн Браун върху срама, уязвимостта и смелостта са намерили отклик сред милиони хора. В „Да се осмелиш страхотно“ („Daring Greatly“) и в други свои произведения тя изследва как приемането на уязвимостта може да доведе до по-автентичен и пълноценен живот, което я превръща в изтъкната фигура в областта на литературата за психично здраве.

 

2. Веселина Седларска: „Депресията ме обича“

Българската литературна сцена има своите ярки звезди, включително в сферата на психичното здраве. Именно такъв пример е Веселина Седларска, в чиято увлекателно разказана история се припознават (тъжно) много читатели в България. Макар авторката да не е психолог, а журналист, произведението й „Депресията ме обича“ е ценно, защото разказва собствения й опит с депресията. Изводите, до които е стигнала „по трудния начин“, са помогнали на не един и двама човека, защото тя има трезв поглед върху темите за успеха, отговорностите, игривостта и куп други фактори в жизнеността на всеки от нас.

 

3. Елизабет Гилбърт: Яж, моли се, обичай и пътувай… навътре

Макар че Елизабет Гилбърт е най-известна с мемоарите си „Яж, моли се, обичай“, нейното изследване на себепознанието и изцелението е докоснало сърцата на читателите по целия свят. Чрез своите текстове за себепознание, първият от които е книгата „Голямата магия: Креативен начин на живот отвъд страха“ („Big Magic: Creative Living Beyond Fear“) Гилбърт насърчава жените да се впуснат в собствени пътешествия за себеизследване, като подчертава значението на психичното благополучие.

 

4. Черил Стрейд: Малките красиви неща и силата на състраданието

Черил Стрейд споделя дълбоки прозрения за предизвикателствата на живота в книгата си „Малки красиви неща“ („Tiny Beautiful Things”).

Нейният съпричастен и състрадателен подход към проблемите на психичното здраве я превръща в доверен глас за тези, които търсят напътствия и разбиране.

Тази конкретна книга събира в себе си избрани писма от читатели на нейната рубрика „Скъпо Захарче“ в сайта The Rumpus и последвалия й подкаст. Всяко писмо съдържа реална житейска история и конкретен казус, на които Черил отговаря – понякога с натрупани знания, а понякога – с личен опит и истории.

 

5. Теди Ангелова и наръчникът й за битка с паник атаките

Теди Ангелова е страхотен специалист в сферата на психичното здраве, който дава ценни напътствия в борбата с паник атаките, въпреки че основният й професионален фокус е спортната психология. Книгата й „Стоп паник атаки“ жъне огромни успехи като отзиви и тираж. Написана е на разбираем език и дава както теоретични познания, така и практически съвети и техники. Разбира се, тя има и личен опит с това ужасяващо явление, така че гледната й точка е от две страни, което я прави още по-ценна.

 

6. Джени Лоусън: Лечебната сила на хумора

Джени Лоусън, със своя хумористичен и откровен подход, разглежда психичното здраве с автентичност. В „Да се престорим, че това никога не се е случвало“ тя преплита лични анекдоти с дискусии за психичното здраве, като премахва бариерите и напомня на читателите, че смехът може да бъде мощно средство за устойчивост.

 

7. Сара Уилсън: „Първо да направим звяра красив“

Книгата на Сара Уилсън “ Първо да направим звяра красив“ („First, We Make the Beast Beautiful“) се впуска в личното ѝ пътуване по трънливия път на тревожността. Уилсън изследва сложността на психичното здраве с честност и уязвимост, като предлага прозрения за търсенето на вътрешно спокойствие. Работата ѝ намира отклик сред много жени, които търсят разбиране и практически стратегии за справяне с предизвикателствата на психичното здраве.

 

8. Мишел Обама: Значението на себепознанието

Мишел Обама до голяма степен е известна с мемоарите си „Becoming“, защото нейната история надхвърля ролята ѝ на бивша първа дама. Споделяйки опита си, тя засяга аспектите на самопознанието, устойчивостта и психичното благополучие. Разказът на Мишел Обама окуражава жените да приемат собствените си пътувания, като подчертава значението на психичното здраве в процеса на превръщане в автентична своя същност.

 

Този списък не е изчерпателен, но осем е хубаво число в контекста на днешния празник, така че спираме дотук. Ще се радваме обаче да разберем кои дами бихте включили вие. Можете да ни го споделите в който  и да е от наличните канали: по имейл, във Facebook, LinkedIn или Instagram.

И отново: честит празник, приказни дами!

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход