5 начина за поставяне на здравословни граници [MindFit тема за декември]

Декември е месецът, в който най-осезаемо се размиват границите между лично и семейно пространство, работно и свободно време, харчене за необходими покупки и излишни придобивки. Поставянето и спазването на здравословни граници е от първостепенна важност за психичното здраве на всеки от нас, заради което в блога ни през идните дни ще намирате полезна информация по темата.

Важно е да започнем с факта, че границите трябва да бъдат ясно комуникирани. Колкото по-точно изразявате къде са границите ви, толкова по-вероятно е да бъдат спазени. Въпреки че може да се наложи да се повторите няколко пъти, не чувствайте необходимост да се извинявате или оправдавате.

Граници могат да бъдат зададени около:

 • Емоционално пространство
 • Време
 • Лично пространство
 • Сексуалност
 • Морал и етика
 • Материално състояние и финанси

Границите могат да бъдат зададени спрямо:

 • семейство
 • приятели
 • романтичен партньор
 • колеги
 • непознати

Здравословни срещу нездравословни граници

Хората с ясни граници обикновено имат по-ниски нива на стрес и по-високо самочувствие, защото дават приоритет на своите нужди и предпочитания.

Хората без ясни граници може неволно да позволят на другите да се възползват от тях.

Често им липсва самоувереност, чувство за цел или ясна идентичност, която да ги води през живота. Уязвими са и за убеждаване за неща, които не искат да правят, защото може да действат по-скоро от чувство за вина или задължение, отколкото от здравословна вътрешна мотивация.

Ефективни начини за поставяне на здравословни граници

Както стана дума, заявяването на вашите нужди и желания е най-важната стъпка към определяне на границите и по-освободен начин на живот.

Дефинирайте границите си

Първата и най-важна стъпка към поставянето на граници е да ги направите конкретни. Границите често са объркващи и абстрактни, защото се усещат “невидими” в ежедневието ни.

Ето защо, чрез визуализиране на границите и – по възможност – тяхното записване, ще получите много повече яснота за това къде искате да ги очертаете между себе си и другите хора.

Започнете, отговаряйки си на следните въпроси:

 • Какво ми причинява ненужен стрес или дискомфорт?
 • Какво очаквам с нетърпение всеки ден?
 • От какво се страхувам?
 • Кой или какво ми дава енергия?
 • От кои области от живота си се чувствам изтощен?
 • Какво ме кара да се чувствам сигурен, подкрепян и ценен?

Когато помислите над тези въпроси, начертайте голям кръг върху празен лист хартия. В кръга напишете всичко, което ви кара да се чувствате сигурни и без стрес.

Примери:

 • Положителни думи от страна на половинката ви
 • Прегръдки от любими хора
 • Оставянето на работния стрес в офиса
 • Свобода да решавате как да прекарвате извънработното си време

От външната страна на кръга запишете всичко, което ви причинява дискомфорт, болка, раздразнение или емоционално изтощение. Това са хората или ситуациите, които престъпват вашите граници.

Примери:

 • Натрапеното мнение на майка ви за това какво да правите с живота си
 • Натоварващите разговори по време на обедната почивка с колежка за личните й проблеми
 • Опитите на половинката ви да контролира с кого говорите или излизате
 • Притеснения за мнението на определени хора за вас
 • Интимни въпроси за живота ви, задавани от познати
 • Нежелани докосвания в бара

Този кръг представлява визуалното изражение на вашите граници. Време е да вземете нещо извън кръга и да прецените как можете да поставите граница, която ще предотврати тези негативни ситуации в бъдеще.

Комуникирайте ясно и открито своите граници

Една от най-големите грешки, които хората правят, е да поставят граници в съзнанието си, но да не ги споделят открито с хората, за които се отнасят. Понякога смятаме, че другите знаят границите ни “по подразбиране”. Но ако не сме заявили ясно къде сме начертали линията, няма как да очакваме да разберат кога са я прекрачили.

От изключителна важност е да изразим границите си, но да го направим по максимално градивен и човечен начин.

Ето няколко сфери в живота ни, в които това може да се наложи, както и примери за формулировка на полезни изречения:

Време „Мога да остана само за час“ или „Ако ще закъснеете, моля, уведомете ме предварително“
Енергия „В момента нямам енергията да съдействам с тази задача, но може би този инструмент/ресурс ще помогне.“
Емоционален капацитет „Разбирам, че ти е трудно и искам да бъда до теб, но в момента нямам емоционалния капацитет да ти обърна необходимото внимание.“
Лично пространство “Дискомфортно ми е, когато ме докосваш. Ако не уважаваш личното ми пространство, ще трябва да си тръгна.”
Теми на разговор “Това не е тема, която искам да обсъждам точно сега.“
Обидни изказвания „Не намирам този тип коментари за смешни.“
Соцални мрежи „Не се чувствам комфортно да публикуваш тази снимка в Instagram.“

 

За щастие, след като са наясно с вашите граници, повечето хора ще ги уважат и ще се извинят, ако случайно прекрачат някоя от тях. 

Отстоявайте позицията си

Макар повечето хора да са съобразителни, не всеки ще уважи вашите граници от първия път. Важно е да останете твърди в решението си, като любезно им напомняте за своите нужди, когато е необходимо.

Ако някой първоначално не спазва вашата граница, напомнете му, но останете последователни с първоначалното си решение.

Съвет от експертите: Избягвайте да измествате границите си в името на нечий друг комфорт. Ако заявите: „Не се чувствам комфортно да се свързвате с мен по служебни въпроси след работно време“, вероятно не искате някой да си каже, че е допустимо ПОНЯКОГА да изпраща работни съобщения през нощта.

Не се страхувайте да отказвате

Срещали ли сте някога човек, който сякаш казва „да“ на всичко? Хората, които се страхуват да кажат „не“, често се оказват претоварени със задължения и отговорности, с които изглежда не могат да се справят. Те са склонни да се отказват от грижата за себе си, докато трескаво се опитват да отговорят на изискванията на всички начинания, за които са казали „да“.

Имайте предвид, че „не“ е силна дума. Звучи поразително подобно на десетки езици и въпреки това адски много хора в съвремието все още са програмирани да се чувстват виновни за своите откази. В действителност да кажете „не“ е израз на смелост и суверенитет над вашите ежедневни решения.

Не забравяйте, че всяко „да“ и „не“ оформя вашата реалност. Вие имате властта да избирате как ще изразходвате времето и енергията си. Ако нещо не се усеща приятно в стомаха ви, вероятно не трябва да го правите. Думата „не“ е от съществено значение за здравословните граници.

Експертен съвет: Казването на „не“ не трябва да е грубо, но също така не изисква извинение, обяснение или оправдание. Наблюдавайте къде в ежедневието си казвате „Съжалявам, не мога сега“ или „може би, позволете ми да се свържа с вас по-късно“, когато просто имате предвид „не“. Обърнете внимание как можете да изместите тези прости разговори, за да очертаете по-ясно граница, вместо да оставяте другия човек да чака ясен отговор. Яснотата на вашата комуникация в крайна сметка ще бъде от полза за всички замесени страни.

Отделете време за себе си

В нашия бързо развиващ се свят грижата за себе си може да изглежда егоистична или дори неуместна. Но науката е категорична: отделянето на време за себе си е свързано с повече увереност, по-голяма креативност, повече емоционална интелигентност и повече стабилност в трудни ситуации. Може дори да помогне за предотвратяване на прегаряне.

Експертен съвет: Поставете си за цел през следващия месец да отделяте 2-часов блок от време в календара си всяка седмица специално за „време за себе си“. Уведомете вашите роднини и приятели, че няма да сте на разположение в този интервал. Независимо дали готвите здравословна храна за себе си, разхождате се, почивате си, посещавате йога или се излежавате на плажа с хубава книга, отделянето на време за вас е от решаващо значение за по-здравословни граници.

В заключение

Наясно сме, че този тип стъпки звучат по-лесни на теория, отколкото са на практика, но  достатъчно самоосъзнатост и последователност ще промените живота си към значително по-добро.

В оставащите дни на 2022-ра ще обсъдим поставянето на здравословни граници в отделните сфери на живота – работа, връзки, семейство, приятели и др.

Споделете ни своите сфери, в които успявате да поставите здравословни граници. За целта можете да използвате имейл, във Facebook, Instagram, или LinkedIn

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход