5 ключови фактора при избора на психотерапевт

Ако сте решили да посетите психотерапевт, много е важно да се спрете на подходящ специалист. Терапията и успехът й е свързан изцяло с вас, но включва и една друга ключова фигура – тази на вашия терапевт.

Според последните изследвания, връзката между терапевт и клиент е може би толкова важна, колкото и самата терапия. Така че си струва да знаете какво да търсите в специалиста, как да изградите ефективна и ползотворна връзка и най-важното – кога трябва да потърсите друг терапевт.

Според клиничния психолог Джоел Миндън е добре да „изберете терапевт, който изглежда топъл, търпелив и неосъждащ. Ако не вярвате, че можете да бъдете честни с него, ще ви бъде трудно да се справите с проблемите, с които се борите.

Има няколко неща, които трябва да имате предвид по време на първоначалното си търсене на психотерапевт, освен местоположението и графика. Ето кои са те:

1. Професионален опит и квалификация

Ако търсите помощ с разрешаването на конкретен проблем, е добре да проучите подходящи терапии и след това да се опитате да намерите специалист с опит в тази област. Например, можете да намерите терапевти, които са специализирани в направленията тревожност и депресия, зависимости, хранителни проблеми, домашно насилие, суицидност и други.

Може да се допитате до ваши познати за препоръки или да помолите вашия личен лекар за насока.

2. Лични наблюдения

Добра идея е да посетите повече от един терапевт, за да видите с кого ще си допаднете и ще се чувствате най-удобно. Често, при избора става дума за химия и индивидуално усещане.

Доверявайки се на интуицията си, е важно да си зададете и няколко въпроса по отношение на вашия терапевт:

  • Показва ли приемане и състрадание?
  • Води ли ви към целите ви и към поемане на отговорност?
  • Предизвиква ли ви?
  • Проверява ли редовно как се чувствате?
  • Помага ли ви да учите нови и по-адаптивни стратегии за справяне?
  • Отнася ли се към вас като към равен?

3. Поведение

Според проучванията, дадено поведение на терапевта може да доведе до по-голяма удовлетвореност на клиента. Например, когато терапевтите споделят чувствата си относно своя клиент или връзката с терапията, това помага на клиента да придобие по-ясна представа за себе си и за емоционалния си свят. Също така, резултатите от терапията са по-добри, когато и двамата са постигнали предварително съгласие за целите на клиента.

4. Поставени цели и очаквания

Когато обмисляте дали вашата терапия „работи“ или не, Джоел Миндън казва, че е изключително важно да сте сигурни, че вие и вашият терапевт сте единодушни по отношение на целите на терапията и какво правите, за да ги постигнете. „Много хора търсят терапия, за да намалят или контролират чувствата“, казва той. „Ако вашият терапевт вярва, че проблемът не е наличието на нежелани емоции, а как ги разбирате и реагирате на тях, може да се окажете разочаровани, когато предизвикателните емоции продължават да съществуват.“

Ако не сте наясно дали очакванията ви съвпадат с тези на вашия терапевт, бихте могли да ги обсъдите отново и това може да ви помогне да разберете дали напредвате.

5. Времева рамка

Също така е добре да запомните, че промяната отнема време, особено ако се борите да промените поведението, което сте поддържали от години,“ обяснява той. „След като се уверите, че вие и вашият терапевт сте в синхрон, планирайте да ходите на терапия поне няколко месеца, за да решите дали имате полза от нея.“

Ако след тези няколко месеца, прецените, че не сте доволни, е важно да обсъдите какво мислите, че липсва и промените, които искате да направите.

Възможно е вашият терапевт да има различна гледна точка и това ви дава шанс да решите заедно дали можете да постигнете разбирателство. Ако обаче искате различен подход и е време да разгледате други възможности, уведомете вашия терапевт.

В някои отношения терапията прилича на другите ни контакти. В крайна сметка е важно да намерите баланс с терапевт, който е готов да се ангажира с разбирането ви за това какво може да бъде полезно, както и да запазите непредубедеността си и да позволите да ви бъде помогнато по неочакван за вас начин.

 

За автора:

Стела Василева си мечтае за общество от щастливи и пълноценни хора. Целта й е да помага в търсенето баланс и при излизането от тесните рамки на строгото възпитание по пътя към един по-осъзнат и носещ радост живот. Стела провежда индивидуални и групови психотерапевтични консултации, като работи с деца, възрастни и двойки. Можеш да запишеш час при Стела чрез системата на MindFit.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход