13 неща, които психически силните хора не правят [Част 3]

В третата част от поредицата, ще ви запознаем с още 5 навика, които хората със силна психика избягват да развиват, за да водят спокоен и щастлив живот.

Можеш да посетиш първата и втората част от поредицата, ако искаш да си припомниш предишните 8 навика.

9. Психически силните хора не завиждат на чуждия успех

Понякога се случва да изпитаме завист за кратко. Дали защото се чувстваме неудовлетворени от собствените си постижения, дали заради породено усещане за несправедливост. Лесно е да негодуваме, но не бива да забравяме, че успехите на другите не омаловажават нашите собствени и вместо да хабим енергия и време в сравняване, по-добре да се съсредоточим върху собствения си път към успеха и личното усъвършенстване.

10. Психически силните хора не се отказват след първия неуспех

„Провалът е част от пътя към успеха“ – може и да звучи клиширано, но си е самата истина. Съвсем нормално е да се обезкуражим, ако първият опит не се окаже успешен. Но това означава ли, че трябва да се откажем? Вместо това какво бихме могли да направим, за да постигнем целта си?

11. Психически силните хора не се страхуват да останат насаме със себе си

За много от нас самата мисъл да останем сами звучи непривлекателно. За други звучи направо страшно. Все пак живеем в свят, в който сме свикнали да имаме непрекъсната връзка със света, да бъдем постоянно заети, да сме обградени от непрестанен шум, хаос и движение. Дали обаче правим разлика между самота и усамотение? Каква всъщност е причината да не прекарваме време насаме с мислите си и осъзнаваме ли колко важно за развитието ни е това?

12. Психически силните хора не смятат, че светът им дължи нещо

Много е важно да имаме реалистична оценка за себе си. Разбира се, има моменти, в които смятаме, че в някои отношения ни се полага повече, но дали наистина заслужаваме да получим нещо повече от останалите? И не е ли по-конструктивно да се съсредоточим върху това, което можем да дадем от себе си, а не върху това, което искаме да вземем?

13. Психически силните хора не очакват незабавни резултати

Наполеон Хил някога е казал: „Търпението, постоянството и потта създават непобедимата комбинация на успеха“. Въпреки че живеем в забързан свят, не можем да получаваме незабавно всичко, което пожелаем. Изключително важно е да си създаваме реалистични очаквания за това колко дълго ще отнеме да постигнем целта си, колко трудно ще бъде и какви усилия ще ни коства. Вместо да се разочароваме от липсата на мигновени резултати, нека не забравяме коя е крайната ни цел, какво ни мотивира да я постигнем и кои са малките, но важни победи, които сме завоювали до този момент.

 

В своята книга Ейми Морин разглежда кои са онези модели на поведение, които биха могли да ни помогнат да развием своя потенциал и ни дава практични съвети как да го направим. „13 неща, които психически силните хора не правят“ ни кара да се замислим дали полагаме достатъчно усилия, за да надградим силните си страни, дали сме готови да се изправим пред предизвикателствата на живота и дали живеем в хармония с ценностите, които изповядваме, независимо от обстоятелствата, които ни заобикалят.

Имаш въпрос към екипа?

Свържи се с нас на hello@mindfit.bg или чрез контактната ни форма.

Абонирай се за нашия бюлетин

Ако искаш пръв да научаваш за новостите покрай MindFit.

Вход